Hoe vind je een goed appartement in Amsterdam?

15 September 2022, 15:03 uur
Landelijk
mainImage

Leven in Amsterdam is heerlijk. De fantastische grachtenpanden, de tulpen… Alle clichés over de stad bestaan omdat ze waar zijn. Tegelijkertijd maakt dat het ook heerlijk om er te wonen.

Extra steuntje

Er zijn duizenden en duizenden huizen beschikbaar in Nederland, ook in Amsterdam. Om de zoektocht iets te vergemakkelijken is een website als Rentola aan te raden. Het is wellicht even zoeken naar een huis dat bij jou past, maar op deze website zou het moeten lukken. Je kan filteren op de huurprijs, het type woning en het aantal slaapkamers, dus zo beperk je de opties meteen aan de huizen die aan jouw grove wensen voldoen.

Voordeel wonen in Amsterdam

Er zijn veel voordelen aan het wonen in Amsterdam, dus is het erg aantrekkelijk om daar te wonen. Zo zijn er bijvoorbeeld per saldo meer banen dan inwoners in Amsterdam. Er is dus erg veel werkgelegenheid in allerlei sectoren. Welke industrie je ook in wilt, de kans dat er een baan is die bij jou past is dus aanzienlijk. Amsterdam is bovendien ook een waar cultuurcentrum in ons land. Veel uitgeverijen zijn hier te vinden en zijn er natuurlijk enorm veel musea en andere cultuurcentra. Denk bijvoorbeeld aan één van de grootste schilders van de 19e eeuw, Vincent van Gogh. Hét Van Gogh Museum is in Amsterdam te vinden. Ook is natuurlijk het grootste museum van ons land, het Rijksmuseum gebaseerd in Amsterdam. Een andere leuke optie is een avondje cultuur in een schouwburg als Carré natuurlijk ook een optie. Daarna zou je ook een van de vele clubs in kunnen duiken die Amsterdam heeft. Er zijn veel muziekstijlen vertegenwoordigd, zoals rock, EDM en urban. 

Hoe staat het ervoor in Amsterdam?

In het hele land is er een tekort van ongeveer 279,000 woningen. Dat zijn er ontzettend veel, natuurlijk. Deze woningen zijn ongeveer 3,5% van de totale huizenvoorraad in Nederland. Jammer genoeg is het in Amsterdam nog erger dan in de rest van het land. Het woningtekort is 6,7% van het totale aantal woningen in Amsterdam – bijna het dubbele van de rest van het land. Het Kabinet heeft plannen gemaakt om het woningtekort op te lossen, en hoop het in de komende vier jaar minstens te halveren en in 2030 min of meer volledig weg te werken. In 2022 hopen ze aan het einde van het jaar 69,000 huizen te hebben gebouwd. Daarna zou het harder moeten gaan, want in 2023 zou dat aantal al naar 87,000 moeten. 2024 en verder hopen ze de magische grens van 100,000 woningen per jaar over te gaan, wat dus bij zou moeten dragen aan het dichtmaken van het gat. Niet alleen moeten er 279,000 woningen bij, de bevolking blijft ook groeien, dus daar moet ook aan worden gedacht. Wie nu enkel 279,000 huizen bouwt, zit nóg met een probleem.

Toch zijn er veel losse onderdelen: zelfs al woont het woningtekort opgelost, dan is er nog een ander probleem: de lage rentestand. Doordat de rentestand zo laag is, kunnen bieders meer bieden op een huis dan dat het waard is, waardoor de prijs nog harder stijgt. Al met al is het dus weinig bemoedigend op het moment.

Bemoedigende tekens

Toch is het niet alleen maar slecht nieuws. Eerste prognoses van dit jaar deden vermoeden dat de prijs met 17% zou stijgen maar het lijkt nu toch dichter bij 12,5% te liggen. Deze vermindering van bijna 4,5% is toch fijn. In 2023 wordt sowieso een mindere stijging verwacht, zelfs 5%. Op het moment dat dezelfde daling van de prognose plaats zou vinden, zou het slechts een 0,5% zijn. Dat is helemaal niet slecht. Ter vergelijking: in november 2021 waren de huizenprijzen maar liefst 20% gestegen vergeleken met het jaar daarvoor.

Water bij de wijn?

Mocht een appartement vinden in Amsterdam, kan je ook nog overwegen om een huis te zoeken in de regio Amsterdam. Amsterdam ligt solide in de Randstad, dus het is met het Openbaar Vervoer goed te bereiken. Er zijn in Amsterdam maar liefst 12 treinstations: Amsterdam Centraal, Schiphol, Amstel, Bijlmer Arena, Holendrecht, Lelylaan, Muiderpoort, Rai, Science Park, Sloterdijk, Zuid en Nieuw Amsterdam. Met zoveel treinstations alleen al zijn er genoeg mogelijkheden om in de stad te komen. Als je bedenkt dat er ook eindeloos veel bussen en trams gaan, is het misschien geen ramp om in een van de randgemeenten te wonen of een andere stad in de Randstad. Het is bijvoorbeeld nog geen uur met de trein van Amsterdam naar Rotterdam – de hele andere kant van de Randstad.