Detailhandel groeit met 3%

13 May 2025, 17:41 uur
Landelijk
mainImage

Hoewel de Nederlandse detailhandel in maart een stevige omzetgroei van ruim 3% liet zien, bleef het in de woonwinkels opvallend stil. Vooral de verkoop van meubels liep terug. Volgens cijfers van het CBS profiteerden vooral andere branches van de kooplust, terwijl men het vervangen van het vertrouwde bankstel blijkbaar nog even uitstelde.

Omzet non-food ruim 4% hoger
De Nederlandse detailhandel zette in maart 3,4% meer om dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ook het aantal verkochte producten nam licht toe, met een volumestijging van 1,0%. De grootste sprong werd gemaakt in de non-foodsector, waar de omzet met 4,4% steeg. Vooral schoenen, doe-het-zelfspullen en kleding gingen grif over de toonbank. Toch bleef het opvallend rustig in de meubelwinkels: wie dacht dat men massaal een nieuw bankstel zou aanschaffen, komt bedrogen uit. De verkoop van meubels en woninginrichting daalde juist.

Omzet food 1,5% hoger
Ook in de foodsector was er in maart sprake van groei, zij het bescheiden: de omzet steeg met 1,5% ten opzichte van maart 2024. Toch betekent dat niet dat er meer werd gekocht. Integendeel – het verkoopvolume daalde met 3,3%, wat erop wijst dat consumenten minder producten in hun boodschappentas legden, maar er door prijsstijgingen of duurdere keuzes wel meer voor betaalden. Supermarkten noteerden een omzetgroei van 1,4%. Speciaalzaken – zoals slagers, bakkers en delicatessenzaken – deden het zelfs iets beter met een stijging van 1,8%. 

Online 7% meer omgezet
Online ging het er een stuk harder aan toe: daar steeg de omzet met maar liefst 7,0% vergeleken met maart 2024. Vooral webwinkels draaiden goed, met bijna 10% omzetgroei. Maar ook de zogenoemde multichannelwinkels, die naast hun fysieke locatie ook online actief zijn, zagen hun digitale inkomsten stijgen, met een groei van 2,9%. Opvallend is dat vooral voedingsmiddelen, drogisterijproducten, kleding en overige non-foodartikelen via het web beter verkochten dan vorig jaar. De consument lijkt de muisklik dus steeds vaker te verkiezen boven het winkelmandje – al was het maar om die zware boodschappentassen of het passen in overvolle pashokjes te vermijden.