De Kuip. Geen stadion in Nederland dat zo resoneerde in het hart van voetbalfans en muziekliefhebbers. Gebouwd in 1937, een visionair ontwerp van Leendert van der Vlugt. Een komvormig monument van staal en beton, dat al snel liefkozend 'de machtige kuip' werd genoemd. Generaties groeiden er op. Hier juichte je, huilde je, zong je en voelde je je deel van iets groters.
Wie speelde er in De Kuip?
In 1978 betraden Bob Dylan en Eric Clapton het veld niet voor een bal, maar voor een microfoon. Daarmee openden ze een hoofdstuk dat De Kuip tot ver buiten Rotterdam bekend maakte. The Rolling Stones, Springsteen, Bowie, Prince, Madonna, U2. Elke naam bracht zijn eigen magie.
En dan waren er onze eigen helden. René Froger, Marco Borsato, Di-rect. Iedere zomer danste het beton, zong het publiek, deelde de stad in koor haar ziel. Ruim tachtig concerten. Vijf decennia muziekgeschiedenis.
Vanaf 2026 klinkt er geen muziek meer in De Kuip. Geen donderende bassen. Geen uitbundige stadionshows. En de reden? Een compromis. Geluidsoverlast, woningnood en de toekomst van Rotterdam-Zuid.
De gemeente bouwt duizenden woningen rondom het stadion. Om dat mogelijk te maken, verdwijnen de concerten. Een rationeel besluit, maar ook een pijnlijk afscheid. "Het was een logische keuze", zei stadiondirecteur Lilian de Leeuw. Logisch misschien, maar het hart denkt vaak anders.
Wat komt ervoor in de plaats? Rotterdams Waterkant. Een wijk met bijna vijfduizend woningen, scholen, een park aan de Maas, sportvelden, bruggen en horeca. Modern, groen en toekomstgericht. Maar het zal stil zijn. Want de concerten horen niet meer bij het plaatje.
De Kuip blijft fysiek bestaan, voor voetbalwedstrijden. Maar het hart van de concertzomer? Dat klopt daar straks niet meer en kun je uitwijken naar online activiteiten om in het 22casino online te spelen. Het platform biedt voldoende bonussen en games om het verlies van de Rotterdamse Kuip even te vergeten.
De Arena in Amsterdam is de vervanger
De Johan Cruijff ArenA is groter, moderner, beter bereikbaar. Maar de ziel van De Kuip, die blijft toch onvervangbaar. De akoestiek in de ArenA is technisch, maar galmt. In De Kuip was de ervaring rauw en puur.
Regen, zon, rookmachines en fans die letterlijk bovenop de muziek zaten. Geen stadion klonk zoals De Kuip. Het verschil voelde je. In je borstkas en in je herinneringen. Met het verdwijnen van De Kuip als concertlocatie verschuift het zwaartepunt van de live-muziek nóg meer naar Amsterdam.
Voor muziekliefhebbers uit Zuid-Holland, Brabant, Zeeland wordt de drempel hoger. En voor Rotterdam? Die stad verliest iets van zijn culturele eigenheid. Geen stadionconcerten meer. Geen grootse zomeravonden vol licht en geluid. Met andere woorden, de stad verliest een podium.
Toch biedt het ook een kans. Om nieuwe ideeën te creëren. Creatieve plekken, intieme shows, festivals op onverwachte locaties. Rotterdam is namelijk veerkrachtig. En de Maas zal opnieuw echoën. Maar het afscheid van De Kuip doet pijn. En dat mag ook.
Het einde van De Kuip
Di-rect speelt de slotnoot. Drie avonden lang vullen ze het stadion met licht, geluid en herinneringen. Duizenden fans zingen, dansen en huilen. Niet alleen om de muziek, maar om wat De Kuip voor hen betekende. Het worden avonden vol dankbaarheid, met een rauwe rand. Want iedereen weet: dit wordt het laatste hoofdstuk van een boek dat generaties heeft geboeid.
Als de laatste tonen wegsterven en de lichten dempen, blijft een stilte achter die dieper voelt dan normaal. Niet alleen een stilte in het stadion, maar ook een stilte in de stad. In de harten van mensen die hier hun jeugd beleefden, hun liefde vonden, hun helden zagen optreden. Die echo zal blijven, ook als het geluid allang verdwenen is.