Beperking giftenaftrek kost kerken 'tientallen miljoenen'

24 May 2024, 09:13 uur
Landelijk
mainImage
Digitaaldagblad

Kerken en goede doelen maken zich zorgen over de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB om de giftenaftrek te beperken, meldt het ND. De giften zullen hierdoor met tientallen miljoenen dalen, voorspelt hoogleraar filantropie Paul Smeets.

"Dit besluit kan grote gevolgen hebben voor kerken", zegt Joost Schelling over het plan van de formerende partijen om de giftenaftrek flink te beperken. Als kerkleden daardoor hun giften terugschroeven en de kerk die niet op peil weet te houden, kunnen zomaar fundamentele kwesties op tafel komen.

Als directeur van de vereniging van kerkrentmeesters in de Protestantse Kerk Nederland weet hij de financiën nu soms al lastig zijn. 'Stel dat de diaconie straks minder geld krijgt. Dan kun je zeggen dat er helaas minder geld beschikbaar is voor hulp aan armen. Maar je hebt ook te maken met kerkrentmeesters die zeggen dat er geld nodig is om de financiën rond te krijgen. Zij zullen zeggen: anders moet er op termijn een predikantsplek vervallen of moeten we het gebouw uit.' Ook goede doelen maken zich grote zorgen over de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB om de giftenaftrek grofweg te halveren.


Door: ANP