Het aantal meldingen van discriminatie is vorig meer dan verdubbeld vergeleken met 2019. Vooral in de eerste helft van 2020 was er een duidelijke piek in het aantal klachten dat binnenkwam. Dat meldt de Stichting iDb Inclusie & Discriminatiebestrijding (iDb) die actief is in 26 gemeenten in de regio’s Hollands Midden en Haaglanden. De organisatie signaleert, voorkomt en bestrijdt discriminatie en ongelijke behandeling.
"We zien vooral in de eerste helft van 2020 een enorme piek. Er zijn twee oorzaken: de demonstraties rond de Black Lives Matter-beweging over zwart en wit trokken veel aandacht en veel Chinezen en andere Aziaten voelden zich gediscrimineerd door mensen die destijds dachten dat zij de verspreiders van het coronavirus waren", aldus directeur Atlin Sandvliet van iDb. In de stad Chinese Wuhan, 1000 kilometer ten zuiden van Peking, werd het coronavirus eind 2019 voor het eerst gesignaleerd.
"De discriminatiecijfers zijn in de eerste helft van 2020 flink aangejaagd door corona-gerelateerde kwesties." Zo deden mensen met een handicap hun beklag over het feit dat ze niet konden voldoen aan de winkelwagentjesplicht en daarom de winkel niet in mochten. Ook kwamen meldingen binnen van mensen die zich gediscrimineerd voelden omdat ze om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen en daarop werden aangesproken.
Volgens Sandvliet is er ook een positief effect. "Het heeft Chinezen bewuster gemaakt van hun situatie. Ze meldden discriminatie ook sneller bij ons." In de tweede helft van het jaar zorgde publiciteit rond de toeslagenaffaire voor veel meldingen bij de Stichting iDb. Duizenden mensen werden als gevolg van vooringenomenheid bij de Belastingdienst of een te strenge uitleg van regels jarenlang ten onrechte gebrandmerkt en behandeld als fraudeurs. "Maar gedupeerden kwamen toen niet primair naar ons om hun beklag te doen; eerder klopten ze aan bij hun gemeente, bij huisvesting of financiën."
De landelijke politiecijfers, die meestal in maart verschijnen, zijn er nog niet. Sandvliet kreeg te horen dat de oorzaak een technische storing is. Mogelijk komen de cijfers van de politie pas in juni. Dan is de balans volgens hem pas echt goed op te maken. Hij wijst erop dat er elk jaar dubbele meldingen van discriminatie binnenkomen, omdat mensen vaak zowel naar de politie stappen als naar een meldpunt. "Met die overlapping wordt altijd zo veel mogelijk rekening gehouden in de uiteindelijke discriminatiecijfers."
De cijfers van iDb komen grotendeels overeen met die van de landelijke vereniging Discriminatie.nl. die vrijdag ook jaarcijfers presenteerde.
Door: ANP