Aantal gastgezinnen voor Oekraïners loopt op naar 25.000

11 March 2022, 10:16 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het aantal gastgezinnen dat zich heeft aangemeld voor de opvang van Oekraïners in nood is opgelopen naar 25.000. Het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne heeft zijn database met 8600 gastgezinnen overgedragen aan de organisatie Takecarebnb, die zich bezighoudt met de screening van de gezinnen. Takecarbnb meldde donderdag dat al ongeveer 16.000 potentiële gastgezinnen zich hebben aangemeld.

Onderdak Oekraïne laat weten daarmee zijn doel te hebben bereikt, namelijk het op tijd inventariseren van potentiële gastgezinnen waar vluchtelingen in huiselijke kring kunnen worden opgevangen. Met het overdragen van de gastgezinnen aan Takecarebnb is het burgerinitiatief daarmee afgesloten.

Takecarebnb verzorgt als onderdeel van het samenwerkingsverband met Leger des Heils, Rode Kruis, VluchtelingenWerk en NLvoorElkaar de registratie en screening van gastgezinnen. Bij de screening van gastgezinnen wordt gekeken naar de ruimte die mensen in huis hebben voor opvang, vanaf wanneer mensen kunnen worden opgevangen en of Oekraïners bijvoorbeeld een huisdier kunnen meenemen.

Andere initiatieven, zoals Room for Ukraine, zijn vooralsnog van plan de plaatsing en screening zelf op zich te nemen. Room for Ukraine laat weten ruim 9600 bedden aangeboden te hebben gekregen op ongeveer 3600 locaties.


Door: ANP