50PLUS hoopt chaotisch geëindigde vergadering zaterdag af te maken

2 October 2023, 19:36 uur
Landelijk
mainImage
Digitaal Dagblad
Voorzitter Jorien van den Herik.

De partij 50PLUS hoopt aanstaande zaterdag de chaotisch geëindigde ledenvergadering van afgelopen weekend voort te zetten en af te ronden, zegt een zegsman van het huidige partijbestuur. Het is nog niet zeker of het de partij lukt een fysieke vergadering te organiseren. De ouderenpartij overweegt een digitale ledenbijeenkomst.

Er is haast geboden: voor maandag moet de partij de kandidatenlijst hebben goedgekeurd en ingediend bij de Kiesraad, anders doet 50PLUS niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen in november. Maar de vergadering van afgelopen zaterdag ontaardde vlug in een ruzie die zo hoog opliep dat de politie eraan te pas kwam.

Gerard van Hooft daagde de lijsttrekkerskandidaat van het bestuur, de Rotterdamse fractievoorzitter Ellen Verkoelen, uit. Hij ligt al langer overhoop met het huidige bestuur, dat hem onder meer beticht van het ronselen van stemmen. De spanning liep zaterdag zo hoog op dat Van Hooft door de politie naar buiten werd begeleid. De vergadering eindigde zonder dat de kandidatenlijst of het verkiezingsprogramma waren vastgesteld.

Tijdens de vergadering zei voorzitter Jorien van den Herik bij de volgende vergadering af te treden, net zoals twee andere bestuursleden. Hij beschouwt zichzelf nu als "demissionair". Dat laatste is reden genoeg voor Van Hooft om nu naar de rechter te stappen, omdat iets dergelijks niet kan volgens de statuten van de partij. Van Hooft zegt duidelijkheid te willen via een kort geding wie nu in feite de partij leidt. Het is nog niet bekend of en wanneer dat kort geding zal dienen.

 


Door: ANP