Partijbestuur GroenLinks aangeklaagd door eigen wethouder

25 February 2024, 22:04 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Er is muiterij in de achterban van GroenLinks om de koers die de partijtop vaart rondom de samensmelting met de PvdA. Het partijbestuur van GroenLinks wordt nu zelfs voor de rechter gesleept door een eigen wethouder uit Leiden, meldt De Telegraaf.

Deze Ashley North wil dat alle Europarlementariërs die op de gezamenlijke lijst van PvdA/GroenLinks staan na de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni toetreden tot de Europese Groene Partij en niet tot de alliantie van Socialisten en Democraten (S&D). Om dat te bereiken eist hij een referendum in de GroenLinks-achterban.

Het plan is dat PvdA/GroenLinks met één lijst meedoet aan de Europese verkiezingen. Maar nadat de verkiezingsuitslag bekend is, zullen de gekozen Europarlementariërs niet in één fractie deelnemen, maar zich verdelen over twee verschillende Europese fracties. Een deel van de GroenLinks-achterban pikt dat niet. Middels een referendum willen zij bereiken dat alle kandidaten van de gezamenlijke lijst zich uiteindelijk aansluiten bij de fractie van de Groenen.

Leider van het linkse verzet is Ashley North, die namens GroenLinks wethouder is in Leiden. Hij diende met 181 anderen eerder een verzoek tot een referendum in met als titel: 'Van de kieslijst waaraan GroenLinks haar naam verbindt bij de Europese verkiezingen worden alle kandidaten geacht na de verkiezing zitting te nemen in de fractie van de Europese Groene Partij.'

 


Door: ANP