Oranje verliest van Kroatië en mist finale Nations League

14 June 2023, 23:43 uur
, Sport
ANP

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd om net als vier jaar geleden de finale van de Nations League te bereiken. Kroatië was in de halve eindstrijd te sterk voor Oranje in De Kuip (2-4). Bruno Petkovic en Luka Modric scoorden in de verlenging, nadat Noa Lang in blessuretijd van de reguliere speeltijd gelijk had gemaakt

Daardoor besluiten de spelers van bondscoach Ronald Koeman zondagmiddag het seizoen in Enschede met een wedstrijd om de derde plaats tegen Italië of Spanje, die elkaar donderdag treffen. Het zal lastig voor ze zijn om zich nog voor zo'n troostfinale op te laden.

Het Nederlands elftal genoot nauwelijks thuisvoordeel in Rotterdam. Oranje werd herhaaldelijk uitgefloten door de ruim 15.000 aanwezige supporters van Kroatië, die de fans van Oranje luidkeels overstemden. Voetbal is razend populair in het land met zo'n 4 miljoen inwoners. Zeker na de tweede plaats op het WK van 2018 en derde plaats op de mondiale eindronde van vorig jaar in Qatar.

Voor veel internationals van Kroatië is deze editie van de Nations League misschien wel de laatste kans op een prijs met hun landenploeg. Voor de 37-jarige Modric bijvoorbeeld. Hij stond tegenover Frenkie de Jong, net als ruim vier jaar geleden tijdens een voor Ajax magische avond in Madrid. Met dank aan Modric en middenvelders als Marcelo Brozevic en Mateo Kovacic voetbalde Kroatië makkelijker dan Oranje, dat wel veel energieker speelde dan in maart tegen Frankrijk en Gibraltar.

Kroatië was sterker, maar Oranje kwam in de 34e minuut na een prachtige aanval op voorsprong. Cody Gakpo, Nathan Aké, Xavi Simons en Mats Wieffer combineerden razendsnel. Vervolgens opende Donyell Malen de score (1-0). Dat was een opsteker voor de ploeg waar de geblesseerde Memphis Depay en Matthijs de Ligt ontbraken en Lutsharel Geertruida en Teun Koopmeiners de voorkeur kregen boven Jurriën Timber en Georginio Wijnaldum.

Kroatië kwam in de 55e minuut op gelijke hoogte. Andrej Kramaric benutte een strafschop nadat Gakpo heel licht Modric had aangeraakt (1-1). Mario Pasalic passeerde doelman Justin Bijlow in de 72e minuut opnieuw (1-2). Vervolgens bracht Koeman met Lang, Wijnaldum, Wout Weghorst en Steven Bergwijn vier frisse spelers in de ploeg. Ook met hen in de gelederen leek Oranje zich niet meer naar een verlenging te knokken. Totdat Lang de bal in blessuretijd voor zijn voet kreeg en voor hoop en blijdschap zorgde (2-2).

Petkovic tekende in de 98e minuut voor 2-3. Oranje kreeg daarna nog maar een echte kans. Lang schoot de bal in het zijnet. Modric besliste het duel door een strafschop te benutten.