Adeyemi: Drijvende paviljoens op vijvers van het Nieuwe Instituut

17 March 2023, 13:38 uur
, Lokaal
mainImage
PR

Na het succes van Het Podium in 2022 krijgt het Nieuwe Instituut komende zomer opnieuw een echte blikvanger. Vanaf 14 mei is Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi te bezoeken: een zeven meter hoog, drijvend paviljoen en een aantal kleinere pontons in de vijvers van het Nieuwe Instituut. Het is een primeur: het is de allereerste keer dat het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi in ons land te zien is. 

Architect Kunlé Adeyemi is geboren in Nigeria en woont en werkt in Nederland met zijn bureau NLÉ. Hij doet al tien jaar onderzoek naar de relatie tussen water en steden, de stijgende zeespiegel en woningnood. Geïnspireerd door de Afrikaanse ‘watersteden’, waar razendsnelle verstedelijking en een stijgende waterspiegel tot grote uitdagingen én innovatieve oplossingen leiden, ontwikkelde hij een drijvend, circulair bouwsysteem. Zijn drijvende paviljoens waren eerder te zien in Lagos, Chengdu, Brugge en tijdens de Biënnale van Venetië, waar het ontwerp de prestigieuze Zilveren Leeuw won. 

Blikvanger
Met herkenbare, centrale thema’s als verstedelijking, woningnood en leven met water, is het onvoorstelbaar dat het werk van Adeyemi nog niet eerder in Nederland te zien was. Maar daar komt vanaf 13 mei verandering in. De blikvanger in de vijver van het Nieuwe Instituut wordt het zeven meter hoge hoofdpaviljoen MFS IIR, dat met een brug toegankelijk is vanuit Gallery 0. 
 
In het paviljoen kunnen bezoekers de interactie aan gaan met de vissen uit de vijver middels een installatie van landschapsarchitect en kunstenaar Thijs de Zeeuw. Daarnaast maakte Shertise Solano speciaal voor de gelegenheid een kunstwerk over onze relatie met water. In de andere vijver, aan de zijde van het Nieuwe Café, komen verschillende kleinere pontons te liggen waar bezoekers ook terecht kunnen. Zowel het hoofdpaviljoen als de pontons zullen worden beschilderd door het Rotterdamse grafische kunstenaarsduo Opperclaes.
Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi is bij het Nieuwe Instituut te bezoeken van 14 mei tot en met 22 oktober 2023.