Rotterdam koestert de Koninklijke Piet Hein

8 September 2019, 11:17 uur
Haven
mainImage
Mirjam Lems

door Jan D. Swart 

Het Koninklijk jacht Piet Hein heeft tijdens alle vooravonden van de Wereldhavendagen - afwisselend met één van zijn acht beschikbare vrijwillige gezagvoerders, allemaal gepensioneerde kapiteins en stuurmannen - avondlijke overuren gemaakt op de Maas. Met netwerken vooral. Een weekje exposure.

Af en toe wordt de locale zaken- en politieke wereld eraan herinnerd dat het varende nationale erfgoed niet alleen een museale betekenis heeft, maar ook kan worden ingehuurd. De voorzitter van de Stichting Piet Hein, Richard Jongste, liberaal in alle grondvesten, is ook niet voor niks wereldkampioen netwerken in deze havenstad. 

Het 31 meter lange en 82 jaar oude door het ingenieursbureau voor de scheepsbouw H.W. de Voogt ontworpen pronkstuk van ooit prinses Juliana en prins Bernhard blijkt zijn oude charme te hebben behouden. De inrichting is zoals die was toen de Piet Hein in 1937 door Nederland aan het prinselijk paar cadeau werd gedaan. Zelfs de tafel in de saloon en de stoelen zijn bewaard gebleven. Wel met een ander kleedje en een nieuwe vloerbedekking, maar in oude sobere kleuren en ook voor de rest houden de vrijwilligers alles in oorspronkelijke stijl en staat.

‘’Laatst nog een kast in de grote slaapkamer helemaal kunnen betimmeren op exact de manier zoals die destijds in het interieur verweven was’’, vertelde bestuurslid Rinus van Houwelingen. ‘’Die kast was er om duistere reden uit verdwenen, waarschijnlijk gebeurd tijdens de oorlogsjaren toen de boot in Hamburg lag. Maar we hadden een foto van de muur in de slaapkamer na oplevering in 1937 terug gevonden, afijn, we lieten hem aan een Poolse timmerman zien en dat bleek een tovenaar.’’

Grappen volop ondertussen als de Rotterdamse bedrijvenincrowd wordt rondgeleid in het slaapdeel van de Piet Hein. Hardop uitgesproken fantasieën bij de vleet natuurlijk over de weken dat Bernhard zonder Juliana en zonder de dochters aan boord moet zijn geweest. Wat dat betreft blijft Bernhard als erkend golddigger en levensgenieter favoriet bij de mannen.

Haile Selassie

Maar er zijn ook mannelijke staatshoofden aan boord geweest. Bernhard had een keur aan bijzondere mensen om zich heen. Zoals enerzijds Haile Selassie, de beruchte keizer van Ethiopië. En anderzijds natuurlijk ook de gewone Hollanders. De vaarvriendenkring van de veel beschreven schelmenprins van Oranje was enorm: Freddie Heineken, die de boot een Delfstblauwe tapinstallatie schonk. Cornelis Verolme, de scheepsbouwer. Maar ook Paul Wilking bijvoorbeeld, beter bekend als Pistolen Paultje en Neerlands grootste dierenvriend en verder een heleboel rokkenjagers en bon-vivants.

‘’Ook de Oranjes zelf hebben altijd wel een band met de Piet Hein behouden’’, vertelde Richard Jongste. ‘’De kinderen van Bernhard en Juliana – Beatrix, Irene, Margriet en Christine – hebben er na de oorlog tijdens vaarvakanties een deel van hun jeugd op doorgebracht. Dus toen prinses Irene in augustus van dit jaar 80 jaar werd kregen we een verzoek voor een dagje varen. Even een sentimental journey.’’

Het onderhoud aan de Piet Hein, die in 1979 door het Koninklijk Huis voor 1 gulden werd overgedragen aan de Stichting, kost veel geld. Nog niet zo heel lang geleden zijn nog de twee motoren gereviseerd. Kosten: 25.000 euro. Dat geld wordt dan bijeen gebracht door de partners van de Stichting, die het van belang vinden dat het schip met zijn teakhouten afwerking en mahoniehouten stuurhut in lengte van jaren in de vaart blijft.

‘’En natuurlijk moeten we dan ook enigszins mee met de moderne tijd. In de stuurhut is bijvoorbeeld ook een camera geplaatst om te zien of er achteropkomende schepen te zien zijn. Dat bestond in 1937 niet’’, aldus Rinus van Houwelingen, ‘’maar toen was het scheepsverkeer op de binnenwateren nog niet zo druk en werd er bijna niet op wateren zoals de Maas gevaren. De Oranje's namen de boot wel mee naar Italië.''

''Ja, we houden vast aan de koninklijke charme van vroeger. Met wel één handicap: we kunnen geen mensen meenemen die in een rolstoel zitten. En dat vinden we heel vervelend, maar die aanpassingen zijn onuitvoerbaar. Wie met de Piet Hein meevaart, moet weldegelijk goed ter been zijn.’’

De Eemhaven in Rotterdam is de thuishaven van de Piet Hein.