Ridderkerks Dagblad | 100 jaar Spido ook in het Maritiem Museum

100 jaar Spido ook in het Maritiem Museum

mainImage
Oude tijden van de Spido, met zicht op de Wilhelminakade van weleer

Ook het Maritiem Museum in Rotterdam besteedt ruim aandacht aan 100 jaar Spido. Vanaf zaterdag 8 juni ziet men tijdens de tentoonstelling ‘Venster op de haven’ terug welke positie de rederij, die ooit begon als pendeldienst voor zeelieden, blijft innemen in de steeds veranderende haven van Rotterdam. De expositie is te zien tot en met september 2020.  

De bezoekers van 'Venster op de haven' reizen van de twintiger jaren naar de periode van wederopbouw en via de ‘hippe’ jaren ’60 naar de toekomst. Ze ontdekken verhalen aan de hand van historische en moderne filmbeelden over de haven, scheepsmodellen, meubelstukken, kleding, foto’s en andere unieke objecten uit de collecties van het Maritiem Museum en Spido.

Ook ontmoeten ze kleurrijke personages uit elke tijd zoals kapitein Ferwerda die al 45 jaar voor Spido vaart en Selma Droogleever die, net als haar moeder en grootmoeder, duizenden passagiers met haar camera vastlegde op de loopplank naar het schip.
 
Bezoekers kunnen voordelig een bezoek brengen aan de tentoonstelling in het Maritiem Museum én een rondvaart maken met Spido door een combinatieticket kopen. De tickets zijn verkrijgbaar via de websites van het Maritiem Museum en Spido.   

Spido heeft steeds kunnen inspelen op de nieuwe omstandigheden in de haven. Zo zag oprichter en havenbaron Daniel George van Beuningen in 1919 bemanning van zeeschepen die vaak lang moest wachten om aan wal te komen en startte een pendeldienst. Na de komst van vliegveld Waalhaven in 1920 verzorgde Spido vanaf 1922 een vaste bootverbinding en vervoerde al snel ook heel veel dagjesmensen die het vliegveld wilden bekijken.

De oorlogsjaren waren zwaar, maar toen Rotterdam zich na de oorlog herstelde, konden toeristen dit van dichtbij aanschouwen tijdens de zogenaamde ‘wederopbouwvaarten’. De haven verplaatste zich van het centrum naar de rand van de stad. Spido zag kansen: toeristen vergaapten zich, op het dek van steeds luxere rondvaartschepen, aan de imposante haven die in sneltreinvaart uitgroeide tot de grootste van de wereld. Dit jubileumjaar presenteert Spido zijn nieuwste schip om voorbereid de toekomst tegemoet te varen.


Foto: Ga-het-na/Charles Breijer/Anefo