Ridderkerks Dagblad | Zichtbaar onzichtbaar in Ridderkerk
mainImage

Zichtbaar onzichtbaar in Ridderkerk

16 november 2020, 10:19 uur
Columns

De laatste tijd zie ik op social media steeds vaker berichten verschijnen waarin Ridderkerkers zich afvragen waar onze handhavers, de zogenaamde boa’s, uithangen. Heel eerlijk gezegd heb ik dit gevoel eveneens. Ik maak dagelijks een wandeling of doe een boodschapje, maar handhavers zie ik dan bijna nooit. Heel af en toe zie ik er wel eens één of twee in een wit busje stappen, overigens zonder enig opschrift, op het kleine parkeerplaatsje bij het gemeentehuis.

De laatste keer dat ik handhavers tegenkwam is inmiddels maanden geleden, toen zij iets te eten kochten in de Ridderhof. Elk mens heeft nu eenmaal brandstof nodig. Op internet kwam ik een foto tegen waarop onze burgemeester met zes boa’s stond afgebeeld. Maar die foto was van november 2019, naar aanleiding van de verdere professionalisering van de zes boa’s. Het suggereert dat in Ridderkerk meerdere boa’s werkzaam zijn. 

Echter is het mij niet duidelijk geworden door wie deze boa’s worden aangestuurd. In Ridderkerk hebben wij te maken met de Nationale Politie basisteam Oude Maas. Dit team bedient Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Hoogvliet en Pernis. Het zou kunnen dat voor de boa’s dezelfde constructie geldt en de twee extra aangetrokken boa’s, tot 1 januari 2021, alleen in Ridderkerk worden ingezet. Dat zou logisch zijn omdat zij door de gemeente Ridderkerk worden betaald. 

Vorige week sprak ik iemand die mij wist te vertellen dat Ridderkerk centrum maar één boa kent en dat deze zijn/haar tijd moet verdelen in zichtbaar zijn en administratieve werkzaamheden. Het zou prettig zijn wanneer hier meer transparantie over komt richting burgers waar en wanneer de handhavers worden ingezet. Hier hebben de burgers toch wel minimaal recht op.

Kleutertje luister
Afgelopen week zag ik een (recent) televisie-interview voorbij komen met burgemeester Attema bij de lokale oproep. Ik heb de moeite genomen om dit interview te beluisteren. Op het gevaar af dat ik van rancune wordt beticht, vond ik het heel eerlijk gezegd een zeer matig interview. Ik kreeg meer het gevoel dat ik naar Kleutertje luister keek.

Elk interview valt en staat met de vraagstelling en de beantwoording en het vervolgens hierop doorvragen, iets wat achterwege bleef. In dit interview gaf de burgemeester aan dat de boa’s de helden van de straat zijn en zij er voor zorgen dat wij niet ziek worden. Ik vond dit wel heel ver gaan. Uitleg waarop deze mening van de burgemeester is gebaseerd kwam er niet, terwijl ik daar toch wel benieuwd naar was.

De enige die er voor zorgt dat ik gezond ben en blijf ben ikzelf. Daar is geen boa aan te pas gekomen. Dit geldt denk ik voor alle Ridderkerkers. Ik maak bewuste keuzes waardoor ik in geringe mate risico’s loop. Je kunt nu eenmaal niet alle risico's uitsluiten. Om die reden zou ik willen weten waar de burgemeester op doelde, het blijft nu in de lucht hangen.

Gelukkig is corona, op dit moment, aan mijn deur voorbij gegaan, maar heeft het mij wel emotioneel geraakt, vanwege vrienden die dit geluk niet hadden en waarvan afscheid nemen niet mogelijk was.

Vuurwerkverbod
Komende jaarwisseling geldt er een algeheel vuurwerkverbod. Met als argument verplegenden en ziekenhuizen tijdens de tweede coronagolf te ontzien op extra werk tijdens de jaarwisseling. Alleen sterretjes, trekrotjes en carbidschieten zijn nog toegestaan komende oudejaarsviering. 

Dat knalvuurwerk verboden is, daar kan ik mij in vinden, ook richting dieren die hiervan in de stress raken. Inmiddels hebben de carbidbussen, groen, ook hun intrede in Ridderkerk gedaan. Dat dit wordt toegestaan in woonbuurten is onbegrijpelijk; knalvuurwerk mag niet, maar de knallen van carbidbussen zijn toegestaan.

Het hele jaar door hoor ik (bijna) elke avond wel knalvuurwerk afgestoken worden en van kennissen hoor ik dat er de laatste dagen zwaar vuurwerk wordt afgeschoten welke de ramen bijna uit de sponningen doen springen. Nu hoop ik niet dat de overheid en kleine overheden denken dat het een rustige jaarwisseling gaat worden, want door het vuurwerkverbod worden liefhebbers ervan in de armen van de verkopers van illegaal vuurwerk gedreven. Vuurwerk waarvan je maar moet afwachten of het veilig is.

Daarnaast vraag ik mij af hoe je dit wil gaan handhaven. De intentie van het verbod is ook dat politie en boa’s minder problemen tegen komen tijdens de jaarwisseling.

Persoonlijk vind ik het kortzichtig om te denken dat wij een rustig oud en nieuw tegemoet kunnen zien. Ondanks de in het vooruitzicht gestelde straffen voor het afsteken van vuurwerk, blijf je altijd mensen houden die zich daar niets van aantrekken en vrij inventief kunnen zijn om het verbod te omzeilen, met wie weet welke gevolgen. 

En ben ik heel erg benieuwd of de handhavers hiervan ofwel zichtbaar of onzichtbaar zullen zijn in Ridderkerk.