Verbijsterd

3 January 2019, 12:15 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Hallo 2019! We hebben weer een nieuw jaar met allemaal nieuwe kansen en mogelijkheden. Mag ik vanuit deze plek u heel veel succes wensen om er een prachtig jaar van te maken! De enige die daarover gaat bent u zelf. Zoals een tegeltjes wijsheid zegt; op een verandering gaan zitten wachten zonder er wat voor te willen doen, is als op een treinstation wachten op de boot. Alhoewel het wel hele bijzondere beelden op zou leveren als er echt een boot aan zou komen denderen op een treinstation. De voorpagina van alle kranten zou dat zeker halen. De kans dat het überhaupt gebeurt, is natuurlijk vrijwel nihil.

De voorpagina van de kranten, van afgelopen dagen, hebben in ieder geval bol gestaan van de ongeregeldheden die rond de afgelopen jaarwisseling hebben plaatsgevonden. Het aantal incidenten tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling is verdubbeld. Ik weet niet hoe het u is vergaan, maar ik heb vol ongeloof naar deze berichtgeving gekeken. Het is toch van de zotte dat er vooraf door velen een oproep gedaan moet worden om de hulpverleners met rust te laten? Dat er filmpjes gemaakt moeten worden om te laten zien dat er in die uniformen gewoon mensen zitten net als u en ik. Alleen wordt dat kennelijk niet meer gezien als ze aan het werk zijn.

Het nieuwe jaar, dat traditiegetrouw, wordt ingeluid met het afsteken van vuurwerk. Wat een overgewaaide traditie is uit China. Daar werd het vuurwerk afsteken gebruikt voor het verdrijven van boze geesten bij religieuze gebeurtenissen. Als ik het nu zo bekijk, wordt er aan dit doel volledig voorbij geschoten. De rem is er kennelijk helemaal vanaf. Ik kan geen goede reden meer bedenken om deze traditie in ere te blijven houden. Het zal dan ongetwijfeld een hoop schelen aan ongeregeldheden en de gevolgen die daarmee verbonden zijn. Of gaan we dan weer een andere mogelijkheid zoeken om toch een uitlaatklep te hebben?

Is dat wat we willen? Dat de maatschappij zich verhardt. Hulpverleners niet kunnen doen waar ze voor opgeroepen zijn; hulp geven aan hen die het behoeven. Je uit moet kijken tegen wie je wat zegt, want voor je het weet, keert men zich tegen je. Met alle gevolgen van dien. En natuurlijk alles en iedereen heeft het gedaan, behalve jezelf. Is dit waar we in het nieuwe jaar mee door willen gaan? Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Mijn goede voornemen voor dit jaar is dan ook…..het vriendelijk groeten van een ieder die ik tegen kom op straat. Als we dat nu eens met elkaar zouden doen, een ieder met een glimlach begroeten, zou het dan kunnen zijn dat we dan sneller een opening hebben om elkaar aan te kunnen spreken op gedrag? Zonder het gelijk als aanval te zien? Ik ga het in ieder geval proberen.

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk