Veiligheid verkoopt goed

23 November 2019, 12:18 uur
Columns
mainImage

Recent hoorde ik deze uitspraak op een bijeenkomst over veiligheid. Een veiliggevoel kun je kopen, willen sommige reclames ons doen geloven. Ai, eigenlijk wordt er dus goed verdiend aan angst. Dat is wat er eigenlijk gebeurd? Je veilig voelen zodat je niet bang hoeft te zijn. Herkenbaar?

Laast heb ik een veiligheidsscan laten doen. Mijn huis werd doorgelicht of deze veilig zou zijn. Gelukkig heb ik zo’n politie-keurmerk, dus mijn sloten, scharnieren enzovoort zijn op orde. Tips waren er ook nog wel voor me. Zo zou ik mijn kliko’s met een slotje aan de muur kunnen bevestigen. Het schijnt dat deze ook wel eens gebruikt worden als soort van rolkoffer om dieven het gemakkelijker te maken om je spullen weg te rijden....nooit geweten.

Heb ik ‘s avonds wel een lampje aan als ik niet thuis ben? Kijk ik wel eerst wie er voor de deur staat alvorens ik de deur open doe? Vraag ik altijd om legitimatie wanneer er iemand van een bedrijf voor de deur staat? Leg ik waardevolle spullen uit het zicht? Meld ik op het internet als ik niet thuis ben? Een tipje van de stortvloed van vragen die ik over me heen kreeg. Het voelde goed, sommige zaken konden zeker aangescherpt worden door mij. Goed om weer even bewust gemaakt te worden.

Aan de andere kant met gewoon gezond boerenverstand gebruiken kom je ook heel ver. Wat is logisch en verstandig. Deuren op slot als ik de honden uitlaat. Ramen dicht. Alles voorkomen zal een onmogelijke opgave zijn en angst is een slechte raadgever heb ik altijd geleerd.

Als men echt er op uit is, zal er ongetwijfeld alles aan gedaan worden om hun plan te laten slagen. Alleen hoop ik dat ik het ze dan wel zo lastig mogelijk heb gemaakt.

En mocht het ooit aan de orde zijn, daar kreeg ik een mooi advies over;

De politie adviseert voor woningovervallen het RAAK-principe:
Rustig blijven (overvallers komen niet voor u maar voor geld of waardevolle spullen);
Accepteren van de situatie (accepteer de slachtofferrol; speel niet de held);
Afgeven van geld of spullen (voorkom dat de indruk wordt gewekt dat u opzettelijk tegenwerkt en vermijdt toespelingen in de richting van daders op een latere herkenning);
Kijken (een goed signalement betekent een 'vliegende start' van het opsporingsonderzoek en vergroot de kans op aanhouding van de daders).
Bel zodra het kan 112.

Er van overtuigd ben ik dat je een veilig gevoel je niet kunt kopen. Maximaal het gezonde verstand inzetten wel. En ik weiger om in angst te gaan leven.

Makkelijk beredeneren lijkt het misschien en ik ben me er zeker van bewust dat wanneer je ooit slachtoffer bent geweest van een misdrijf in welke zin dan ook je de angst wellicht nooit kwijt raakt. De impact hiervan onderschatten we vaak enorm.

Ondertussen ga ik nog even opzoek naar een bordje waarbij ik aangeef dat twee mini-pitbulletjes mijn huis bewaken. Als je foute gedachtes hebt zou ik daar maar zeker bang voor zijn.

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk