Rotterdamse Erik haalt wit voetje bij Firma Yeşilgöz & Nijpels

1 December 2023, 11:00 uur
Columns
mainImage

Zou het Rotterdamse raadslid Erik Verweij z’n vier andere collega’s van de VVD hebben geraadpleegd voordat hij besloot in het gevlij te komen bij Ed Nijpels, die ooit als beroepspuber in de jaren tachtig het strategisch monisme bedacht?

Of vroeg u dat niet?

Kinderen sparen handtekeningen. Dat doen ze tot ze 13 zijn. Onze Erik begon er pas deze week mee. Hoe oud zal ie zijn? 35? Geen idee. In kakkersconfectie 45 misschien.

Beetje laat, hè.

Erik bood de liberalen pen en papier aan om te voorkomen dat Dilan Yeşilgöz met de omstreden vertegenwoordiger van 2,5 miljoen Nederlanders aan tafel gaat. In één dag tijd perste hij zich van onbekende local naar nationale clubheld. Althans voor het loopbaangerichte deugdeel van de VVD. Geen PVV. Presenteer geweer! 

Er staan inmiddels 150 namen op Eriks likkerslijstje. Zodra ze bekend zijn zal ik ze nalopen, want ik verdenk die herriespecht van Denk dat ie brutaal heeft meegetekend. In de raadsbankjes in Rotterdam zit Erik naast diens opvolgers, dus alleen God weet of hij onder de bankjes stiekem is ingezegend.

De jurist Erik Verweij is een vriendelijke groene liberaal, zo groen als gras. Misschien zelfs ’n beetje woke ook, schat ik zo in. Binnen de VVD zijn daar kleine nestjes van. Leuk toch? Daarom feliciteer ik hem van harte met z’n landelijke coming-out. Ome Ed Nijpels zal dat fijn vinden. Heel fijn zelfs. Ik vrees alleen Wiegel, Kroes, Zalm, Hoogervorst en Zijlstra niet. En als Frits Bolkestein nog weet wie hij is, evenmin. 

En die vier andere Rotterdamse VVD-raadsleden? Wie het weet, mag het zeggen. Het Rotterdamse GroenLinks heeft een traumabusje gehuurd om verwarde VVD-ers eerste hulp te verlenen. Benieuwd wie er zijn ingestapt.