Ridderkerkse strapatsen (7)

14 December 2020, 10:25 uur
Columns , Lokaal
mainImage

We gaan nog maar even door met deze serie. In Ridderkerk worden nog altijd "rare streken uitgehaald" wat de betekenis van strapatsen is. Maar laat ik beginnen met een positieve gebeurtenis, wat hopelijk geen strapats is.

Kinderburgemeester
Vorige week dinsdag is tijdens een bijzondere bijeenkomst Maylin Ouwens (geen familie overigens) geïnstalleerd als eerste kinderburgemeester van Ridderkerk. De elfjarige Maylin kreeg, in het bijzijn van haar ouders en broer en de leden van het college en griffier, door de "grote" burgemeester een speciaal ontworpen ambtsketen omgehangen. 

Maylin lichtte tijdens de bijeenkomst haar speerpunten toe: meer respect voor hulpdiensten, tegen pesten op school, opruimacties om zwerfafval tegen te gaan, kinderen van ouders met weinig inkomen laten deelnemen aan sport. Mooie intenties waarvan ik hoop dat ze gerealiseerd worden.

Nu Ridderkerk een kinderburgemeester heeft, wordt het ook tijd voor de volgende stap hierin. Wellicht is het een optie om de andere kinderen die hebben gesolliciteerd naar de functie van kinderburgemeester (maar het niet zijn geworden) te benoemen tot kinderraadsleden. 

Ze prijzen voor hun moed is leuk, maar geef ze een kans om er met elkaar iets moois van te maken.

Ridderhelden
De benoemde Ridderhelden hebben uiteindelijk toch hun Ridderkerkpas gekregen. Je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. Althans, dat denk je dan. Ik heb begrepen dat er op sommige van deze Ridderkerkpassen vergeten was om het tegoed van € 50,--, erop te zetten.

Sta je bij de kassa en kun je er niet mee betalen. Of je hebt iets aangeschaft, maar dat zou dan niet onder de bestedingsmogelijkheid vallen. Dan sta je als Ridderheld toch behoorlijk voor joker. Passen zonder tegoed verzenden is wel heel erg slordig. Ook als het maar bij één persoon is gebeurd, het is er één teveel.

Dan zijn er ook nog de superridderhelden. Ik heb begrepen dat vanwege de coronamaatregelen geen bijeenkomst in het gemeentehuis mogelijk is. Sorry hoor, maar voor elk probleem is er toch wel een oplossing. Is er in het gemeentehuis niemand te vinden die een beetje inventief is? Wanneer je de superridderhelden niet tegelijkertijd kan huldigen, dan doe je dit toch afzonderlijk. Had in de raadszaal gekund of in het theater, daar gebeurt toch niets.

Je laat deze superridderhelden toch geen maanden wachten om hen in het zonnetje te zetten.

Kerstkaart
Afgelopen week lag er een kerstkaart van Partij 18Plus in mijn brievenbus. Nu heb ik op mijn brievenbus een sticker zitten met 'nee' reclamefolders etc. en 'ja' huis-aan-huisbladen. De betreffende kerstkaart heeft geen adressering en is ook niet met de post bezorgd. Dan vraag ik mij af of de bezorgers van deze kaart niet kunnen lezen. Ondanks dat het een soort kerstboodschap is, blijft het voor mij een reclame-uiting.

Daarnaast heeft de Stichting Reclame Code begin dit jaar, over de kerstkaart 2019 van dezelfde partij, na een klacht door iemand met een 'nee-nee' sticker op zijn brievenbus, deze persoon in het gelijk gesteld. In de motivatie gaf de Stichting Reclame Code onder meer aan: "De kaart, die blijkbaar algemeen wordt verspreid, zal bij de ontvanger de naam van de afzender in herinnering brengen waardoor de bekendheid met en de belangstelling van het publiek voor (de denkbeelden van) afzender wordt vergroot dan wel in stand wordt gehouden gedurende een periode dat geen verkiezingen plaatsvinden, dit kan worden beschouwd als herinneringsreclame". 

Dan zou je denken dat Partij 18Plus hieruit lering heeft getrokken, maar kennelijk is het kwartje nog steeds niet gevallen.

Ik hoop dat ik hier volgend jaar wel van gevrijwaard wordt.

Energietransitie
Afgelopen donderdag stond op de agenda van de gemeenteraad de Warmtevisie Ridderkerk. Hier kom ik in mijn volgende column op terug, omdat deze vergadering vanavond (maandagavond) een vervolg krijgt.

Echter, voordat dit agendapunt afgelopen week op de raadsvergadering behandeld werd, ontving ik een schrijven van de gemeente Ridderkerk over de komende energietransitie in Ridderkerk. Het lijkt mij dat je deze informatie pas verstuurd nadat de gemeenteraad hierover een besluit heeft genomen. Die paar dagen maken dan ook niets uit. 

Nu ben ik eigenaar van een appartement en aangesloten bij een Vereniging van Eigenaren. En zo zijn er nog veel meer huiseigenaren lid van een Vereniging van Eigenaren. Zou het dan niet handig zijn om al deze verenigingen van eigenaren te betrekken vanaf het begin van de energietransitie? 

Of een driedaagse avondcursus voor VvE’s de oplossing is vraag ik mij echt af. Bij het afvalplan is het nu niet bepaald goed gegaan, met het hierin betrekken van de VvE’s. Hopelijk maakt de verantwoordelijke wethouder niet weer dezelfde fout.

Een inventarisatie maken van VvE’s binnen Ridderkerk moet toch geen probleem vormen voor het ambtelijk apparaat. Scheelt veel problemen achteraf.