Vorige week schreef ik een stukje over het verplaatsen van de bibliotheek naar het gemeentehuis, waarbij ik mij afvroeg of de gemeenteraad heeft zitten slapen tijdens de behandeling van dit plan.
Ik moest hiervoor terug naar de vergadering van de Commissie Samen Wonen en Leven van 9 januari van dit jaar. Het transcript lezende verduidelijkt wel een en ander. Zo gaf wethouder Japenga op vragen waar de bibliotheek geplaats zou worden aan: "Het wordt echt over de hele vloer, zeg maar, ingericht". De plannen waren wel bekend, alleen kon er geen tekening van worden overlegd, omdat er nog geen officiële tekening door de huisarchitect was aangeleverd. Met andere woorden, tijdens deze vergadering werd duidelijk wat de plaats van de bibliotheek in het gemeentehuis zou worden. De raadsleden konden dus weten waar de bibliotheek in het gemeentehuis zou komen, dan moet je na de verhuizing niet piepen.
Tijdens deze vergadering werd ook gevraagd of de huishoudschool een optie was geweest. De wethouder gaf aan dat naar de voormalige plaats van de bibliotheek, het gemeentehuis en de huishoudschool is gekeken. Eén van de aspecten om voor het gemeentehuis te kiezen was de parkeergelegenheid, volgens de wethouder.
Wanneer ik dan kijk naar de plannen van het huidige college waarin één van de speerpunten is om het centrum autoluw te maken en de Ridderkerkers meer op de fiets te krijgen (of in het Hoogwaardig Openbaar Vervoer), dan is het jammer dat de gemeenteraad niet meer heeft geopteerd voor een verhuizing naar de huishoudschool.
Zeker nu het college in zee is gegaan met een partij die elektrische deelscooters in Ridderkerk is gaan inzetten. In de volksmond ook wel de “pleur maar neer scooter” genoemd. Ze zouden gebruikt kunnen worden voor een ritje van het gemeentehuis of parkeergarage naar de huishoudschool.
Nu hebben de deelscooters in een aantal gemeenten waar zij geïntroduceerd zijn regelmatig voor overlast gezorgd. Ik zag op social media foto’s voorbij komen van geparkeerde deelscooters in bus abri’s of op de gidslijntegels voor mensen met een visuele handicap. Laten wij hopen dat deze beelden niet in Ridderkerk te zien zullen zijn.
Natuurlijk kan men bij klachten achterhalen wie de scooter het laatst heeft gebruikt, maar of tegen de betreffende persoon ook sancties kunnen worden opgelegd is nog maar de vraag. Een geparkeerde scooter kan namelijk iedereen verplaatsen. Daarnaast twijfel ik er aan of de - vaak - jongere gebruiker ook de benodigde discipline hiervoor kan opbrengen. Wanneer ik zie wat voor troep er achter blijft na het chillen op ontmoetingsplaatsen of parkeerplaatsen die hiervoor gebruikt worden vrees ik het ergste.
Discipline is bij de burgers in Ridderkerk toch vaak ver te zoeken, mede kijkende naar de naastplaatsingen bij de ondergrondse containers. Je vraagt je dan af: waar zijn de Boa’s om hier controle op te houden of worden deze hiervoor niet ingezet?
Je ziet om je heen steeds meer vervuiling optreden. Een nieuw, zeer negatief, fenomeen zijn de gebruikte mondkapjes die je steeds vaker op de grond ziet liggen. Is het echt zo moeilijk om deze mondkapjes na gebruik in de daarvoor bestemde afvalbak of thuis in de bak met restafval te laten verdwijnen?
Ridderhelden
Het is wel heel erg stil rondom het project Ridderhelden. Ik had begrepen dat na de zomer vijf superhelden zouden worden benoemd, die elk een Ridderkerkpas shoptegoed van 100 euro zouden krijgen. Volgend weekend gaat de wintertijd weer in, maar ik lees nergens informatie wanneer dit nu gaat gebeuren. Sterker nog, ik heb gistermiddag even op website Ridderhelden zitten surfen en tot mijn verbazing kon ik nog mensen nomineren als Ridderheld. Dit geeft mij het gevoel dat dit project kennelijk niet zo is aangeslagen binnen de Ridderkerkse gemeenschap. Of er is een gebrek aan helden in onze gemeente.
Mocht de wethouder nu in zijn maag blijven zitten met de overige passen, dan kan hij zichzelf kandideren als Ridderheld om de overgebleven passen te schenken aan mensen die het, mede door corona, moeilijk hebben om een fatsoenlijk bord eten op tafel te krijgen of via de Voedselbank of Kledingbank mensen hiervoor te nomineren.
Ik laat ook maar een ballonnetje op, nu de aangekondigde lachgaswinkel in het centrum van Ridderkerk er niet gaat komen in een voormalig bankgebouw. Via social media werd de aankondiging gedaan en per 1 november zou de winkel opengaan. In de gemeenteraad werden vragen over deze “aanwinst” gesteld en burgemeester Attema maakte duidelijk dat de gemeente hierop niet zat te wachten. Ik mag toch aannemen dat er vooraf een vestigingsvergunning moet worden aangevraagd, dan was dit ballonnetje met één speldenprik doorgeprikt geweest.
Al heb ik nog steeds het idee dat het een zeer vervroegde 1 april grap was.