Ridderkerkse politieke strapatsen 2021 (3)

1 February 2021, 10:23 uur
Columns , Lokaal
mainImage

Vandaag één jaar geleden verscheen mijn eerste column in deze krant, met als titel 'Grafrust'. De reden om deze column te schrijven was de verdwenen gedenkplaat en urn op het graf van de ouders van Corine Stolk.

Dan zou je denken dat, wanneer je meer dan een jaar verder bent, deze trieste gebeurtenis inmiddels in de minne geschikt zou zijn. Niets is minder waar. De zaak is inmiddels, nog altijd, onder de rechter, omdat onze burgemeester Attema geen enkele empathie heeft met de “eiseres” en dit kennelijk tot een persoonlijke vete heeft gemaakt.

Wanneer er op ambtelijk niveau fouten worden gemaakt dan verwacht je dat er vanuit het bestuur van de gemeente, het college van burgemeester en wethouders, alles aan gedaan wordt om deze blunder zo snel als mogelijk recht te zetten en betrokkenen tegemoet te komen. Het vreemde is dat bij twee andere families, waar ook de gedenkplaat onterecht was verwijderd, de gemeente wel tot consensus is gekomen.

Het bevreemd mij dat de wethouders van de coalitiepartijen, vooral van christelijke huize, de burgemeester niet hebben teruggefloten en aangeven dit op een fatsoenlijke manier op te lossen. Wellicht kunnen ze nog eens de tien geboden lezen, daar zal vast wel een handvat voor hen in staan. Dan is er ook nog een coalitiepartij die roeptoetert “fatsoen moet je doen”, maar dit is kennelijk alleen indien het in het eigen straatje past.

Eerlijk gezegd vind ik de gang van zaken een burgemeester onwaardig. Van een burgemeester verwacht ik dat hij/zij bij calamiteiten in oplossingen denkt voor burgers en niet vervalt in futiliteiten.

Ben benieuwd of de gemeente nog op hun schrede terugkeert, met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruit blijft deze zeer kwalijke zaak toch aan je kleven.

Woningbouw
In het huis-aan-huisblad stond op 14 januari jl. in de column buiten de Raad een inbreng van Partij 18Plus met als kop 'Kijk op Wonen'. Wekelijks lees ik deze columns en ik was nieuwsgierig wat deze partij te melden had.

Mijn oog viel op het stukje waarin Partij 18Plus aangeeft in februari te komen met een uniek plan van aanpak om er voor te zorgen dat meer Ridderkerkers kans maken op een sociale huurwoning.

Partij 18Plus geeft in deze column aan dat, vanwege landelijke wetgeving, maar 25% van de beschikbare sociale huurwoningen direct mag worden toegewezen aan lokale woningzoekenden. Deze zinsnede kwam wat vreemd op mij over en ik ben op zoek gegaan naar deze wetgeving. In de Woningwet 2019 kwam ik dit niet tegen en ook gericht zoeken leverde niets op.

Wel kwam ik iets anders tegen, namelijk een raadsinformatiebrief aan de Ridderkerkse gemeenteraad betreffende het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018 – 2030. In dit akkoord valt onder doelstellingen onder andere te lezen;

- De regio realiseert een meer evenwichtige spreiding van de sociale woningvoorraad. -Beschikbaarheid: De regio wil voldoende beschikbaarheid op lokaal niveau en een regionaal gelijkmatiger toegang tot de sociale voorraad van huurtoeslaggerechtigden Concreet: Op gemeentelijk niveau wordt tenminste 75% van de vrijgekomen huurwoningen van corporaties met een huurprijs onder de liberalisatiegrens toegewezen aan de primaire doelgroep (huurtoeslaggerechtigden). -

Het komt er dus op neer dat, indien bijvoorbeeld Wooncompas 40 nieuwe woningen bouwt ten behoeve van de sociale voorraad van huurtoeslaggerechtigden, er maar tien aan lokale woningzoekenden mogen worden toegewezen. Daarnaast heeft de gemeente Ridderkerk de plicht om statushouders van woningen te voorzien. Jaarlijks geeft het Rijk aan hoeveel statushouders van een woning moeten voorzien, vorig jaar waren dit er 76.

Omdat het voornoemde Regioakkoord nog tot 2030 loopt, ben ik benieuwd hoe het plan van Partij 18Plus eruit ziet en of dit perspectief gaat bieden aan de starters die een woning zoeken en of het ook voor doorstroming zorgt.

Maar een echte oplossing voor de Ridderkerkse woningzoekenden, om in de eigen gemeente te kunnen blijven wonen, is het opzeggen van het Regioakkoord, dan ben je weer baas in eigen huis.

Kinderburgemeester
Twee weken terug las ik in de Blauwkai een bericht van onze kinderburgemeester Maylin Ouwens aan de kinderen van Ridderkerk. Ridderkerkse kinderen kunnen Maylin via email benaderen. Welke grijze doffer, die vermoedelijk nog met ganzenveer en perkament heeft leren schrijven, verzint zoiets. Hallo, het is 2021.

Op Facebook zag ik een pagina van de kinderburgemeester van Barendrecht. Waarom heeft onze kinderburgemeester dit nog niet? Ik zag overigens van tientallen gemeenten een Facebookpagina voor hun kinderburgemeester.

Jeugd benader je via social media, zoals Facebook, Snapchat of Instagram, maar niet met het verzoek om een mailtje te sturen.

Wanneer de gemeente Ridderkerk het project kinderburgemeester serieus neemt, koppelt het onze kinderburgemeester aan een jonge ambtenaar die thuis is in de wereld van social media en Maylin hierin ondersteunt.