Ridderkerkse politieke strapatsen (1)

13 July 2020, 10:49 uur
Columns
mainImage

Er zijn nog een aantal onderwerpen waar ik aandacht aan zou willen besteden. Maar voor ik hier mee start wil ik nog iets anders kwijt, namelijk de omgang met elkaar tijdens debatten. Of dit nu om landelijke of gemeentelijke politiek gaat: het wordt steeds erger, is mijn mening.

Een tijdje terug zat ik te kijken naar het racismedebat in de Tweede Kamer. Dat je scherp wilt debatteren mag. Er zijn echter wel grenzen. Zo kwam Denk-kamerlid Farid Azarkan - zodra deze man in beeld komt moet ik altijd denken aan het figuur Gargamel uit de Smurfen, maar dit terzijde - met de opmerking naar Lilian Marijnissen dat zij een "beschonken komkommer" was. Om daarna te vervolgen hoe zij het "gore lef" had hem te bevragen. En dit tijdens een racismedebat.

Maar ook in onze gemeenteraad gebeuren zaken die geen schoonheidsprijs verdienen. Niet dat woorden uit de Tweede Kamer nu ook zijn ingeburgerd in onze gemeenteraad, maar afkeuring laten blijken kan op vele manieren. Hier heeft, in de Ridderkerkse gemeenteraad, de fractie van de SGP er een handje van. Wanneer vanuit de oppositie de vrouwelijke fractievoorzitters of andere vrouwelijke raadsleden hun mening over onderwerpen geven, dan zie je de minachting in de ogen bij de heren van de SGP. Het is alom bekend dat de SGP de vrouw liever niet als mondig ziet en hun recht liever beperkt tot het aanrecht. 

Echter, de middeleeuwen liggen al een tijdje achter ons en het is een prima ontwikkeling dat vrouwen mee kunnen praten en beslissen over, onder andere, belangrijke maatschappelijke problemen en de gemeentepolitiek.

In mijn vorige column heb ik geschreven over het Hoogwaardig Openbaar Vervoer plan. Dit plan is niet los te zien van het Mobiliteitsplan waarmee het HOV raakvlakken heeft. Wat ik mij afvraag is hoe de creatie van een busbaan gerealiseerd gaat worden op de Vlietlaan, Vondellaan en de Burgemeester de Zeeuwstraat. Wanneer ik naar de opties op de Burgemeester de Zeeuwstraat kijk, zal dit alleen maar kunnen door aan één kant of het groen weg te halen of de aanwezige parkeerplekken ter andere zijde op te schuiven. Daarnaast is het de vraag of je de bewoners, die aan deze wegen wonen hiermee een plezier doet.

Ridderkerk wil graag een groene gemeente zijn, waarin het dan niet past om groen te vervangen door asfalt voor een tijdwinst van hooguit drie minuten voor een lijndienst. Wanneer dit ook zal gebeuren op de Vlietlaan en Vondellaan, voorzie ik nog een ander probleem. Regelmatig lees en hoor ik van mensen die aan of rond de Vondellaan wonen, dat de weg wordt gebruikt als racebaan door zowel auto’s als motoren. Dit gebeurt ongestraft omdat handhaving achterwege blijft. En zijn er op deze wegen politiecontroles, dan zijn de controleurs al in de verte te zien zodat bestuurders hun snelheid matigen en de controle geen enkel effect sorteert.

Het mobiliteitsplan heeft de intentie om het gebruik van de fiets en de benenwagen meer te stimuleren. Verder om het gebruik van de auto terug te dringen en meer 30 kilometer zones aan te leggen. Het zijn allemaal mooie plannen, maar je kunt je ook afvragen of dit geen vorm van autootje pesten aan het worden is.  De betreffende wethouder ontkent dit in alle toonaarden. Al heeft het veel weg van een landelijk plan dat auto uit, openbaar vervoer in ambieert.

De laatste maanden heeft het college van burgemeester en wethouders veel geld gereserveerd voor hun ambitieuze plannen. Liefst € 59 miljoen is hiervoor uitgetrokken. In de voorlaatste raadsvergadering bracht Burger op 1, ondersteund door PvdA en Leefbaar Ridderkerk, een eerder ingetrokken motie opnieuw in. Deze motie behelsde een proef met een blauwe zone in het centrum van Ridderkerk. Deze motie kon niet op een meerderheid in de raad rekenen, de BIZ Winkelhart Ridderkerk verbijsterd achterlatende. De afgelopen periode heeft de BIZ gelobbyd voor de invoering van een tijdelijke proef met de blauwe zone.

Het is vreemd dat Partij 18Plus deze motie niet ondersteunde, terwijl deze partij in hun verkiezingsprogramma heeft staan dat zij voor het afschaffen van betaald parkeren is. Volgens woordvoerster Fleur Stip heeft de gemeente momenteel niet de financiële ruimte hiervoor. Het is nog niet zo lang geleden dat de gemeente Ridderkerk €46 miljoen kreeg bijgeschreven op hun bankrekening door de verkoop van de Eneco aandelen. Heeft de coalitie deze miljoenen er dan binnen een paar maanden doorheen gejaagd? Er zal toch wel wat geld hiervan over zijn om de proef met de blauwe zone centrum alsnog te financieren?

Het wordt tijd dat Partij 18Plus, richting ondernemers, hun verkiezingsbelofte waar gaat maken.