Maurice Steijn moet zich niet laten ringeloren

24 July 2023, 12:01 uur
Columns
mainImage
Ingezonden

Maurice Steijn moet zich niet laten ringeloren! Leg dit maar uit als een open brief aan Maurice Steijn, de net aangetreden en niet te benijden trainer van Ajax. De oproep komt uit het hart van een fervente voetballiefhebber die in de afgelopen jaren door de schoonheid en het avontuurlijke karakter van het voetbal van Ajax onder leiding van Michels, Cruijff, Van Gaal en Ten Hag in de ban der betovering geraakte. Beschouw het als een noodkreet. Maurice Steijn moet van zich afbijten, en wel hier en nu. Voordat het te laat is.

De nieuwe trainer van Ajax is in juli vol goede moed aan de opdracht begonnen, maar zit opgescheept met een uitgeholde, onevenwichtige en als gevolg van het zwaar teleurstellende afgelopen seizoen nog lamgeslagen selectie, in een mate die hij nooit heeft zien aankomen. Hij kan ondertussen geen kant op. Hij zit in de tang bij een hockeyer (Maurits Hendriks) en een Duitser (Herr Mislintat) die in de Johan Cruijff Arena merkwaardig genoeg de dienst uitmaken. Hoe kan het bestaan? Hoe is het in vredesnaam mogelijk? Waar zijn toch de Ajacieden?

De nieuwe trainer krijgt spelers in de maag gesplitst waarmee hij de oorlog nooit kan winnen. Om nog te kunnen ontsnappen, zal Steijn zich dus niet langer door die hockeyer en die Duitser moeten laten ringeloren. Hij zal zijn stem moeten verheffen. Als Steijn niet opstaat, zal Ajax binnen de kortste keren afdalen tot het niveau van de vroegere Intertoto-competitie. Dat gevaar dreigt.

Mislintat beoordeelt spelers, zoals dat in het moderne jargon heet, op basis van data. Het zal best, maar Ajax schiet er geen bal mee op, vrees ik. Ajax verloor zaterdag in Brussel de oefenwedstrijd tegen Anderlecht kansloos met 3-0. De tekortkomingen kwamen pijnlijk aan het licht. De selectie ontbeert nietsontziende balveroveraars als goodold Johan Neeskens of Edgar Davids, de pitbull van Van Gaal. Maar ook Mariëlle van der Donk en Jacky Groenen kunnen ten voorbeeld worden gesteld. Wat kunnen die meiden bikkelen en sjouwen, over het hele veld. Steijn zal er niet zonder jaloezie naar hebben gekeken.

En dan nog iets - het is eerder gememoreerd. Sinds Bayern München destijds in het Olympisch Stadion van Amsterdam genadeloos de afscheidswedstrijd van Johan Cruijff verpestte (0-8) ben ik geneigd de Duitsers, let wel uitsluitend op dit terrein, toch een tikje te wantrouwen. Mag dat? Ja, dat mag. Het kan toch niet zo zijn dat Herr Mislintat in Amsterdam de gelegenheid wordt geboden het strategisch en nauwgezet opgebouwde bolwerk van onze legendarische Nummer Veertien tot de grond toe af te breken? Wie laat deze Duitser in godsnaam zo ongehinderd z’n gang gaan?

Voetbalmakelaar en zaakwaarnemer Rob Jansen kan het dezer dagen niet genoeg benadrukken: ''Als je als Ajax passanten op basis van data spelers laat kopen, sluit dan de tent maar''.