Ridderkerks Dagblad | Kommer en kwel of slingers
mainImage

Kommer en kwel of slingers

3 oktober 2021, 12:58 uur
Columns, Lokaal

Wat een tijd leven we in. Eerlijk gezegd kan ik niet heel vrolijk worden van het lezen van de nieuwssites momenteel. Er staan weinig opwekkende berichten in. Maar ja, ik vind toch wel dat ik op de hoogte moet blijven van wat er allemaal speelt in de wereld. Dus kijk ik dagelijks op de diverse sites naar wat de toestand in de wereld is. Helaas lukt het me niet om me ‘slechts’ tot het achtuurjournaal te beperken. Vroeger werd er bij ons thuis altijd trouw op dit tijdstip gekeken. Helaas beginnen de vergaderingen waar ik naar toe moet vaak om deze tijd, dus dan bekijk ik het nieuws maar op internet diverse site bekijken. 

Over een bericht heb ik me wel verbaasd. Een universiteit zoekt een jurist die als onderzoeker aan de slag moet gaan om een ‘juridische analyse van humor’ te maken. Het onderzoek zou zich moeten richten op wat nog wel is toegestaan aan beledigende humor en wat niet….Ik heb het toch even een paar keer moeten lezen.

Toch maar even opgezocht wat humor nu eigenlijk is: 'Humor is het vermogen om iets wat als grappig, amusant of geestig wordt ervaren aan te voelen, te waarderen of tot uitdrukking te brengen. Humor kan ook een aanduiding zijn van de expressie van iets komisch of grappigs in woord, daad of geschrift.'

Kennelijk is humor niet altijd zodanig dat het grappig en is het nodig dat er een juridische analyse op los gelaten moet worden. En ik maar denken dat het zo’n vaart allemaal niet zal lopen. Natuurlijk weet ik dat er verschillende soorten humor zijn. Zoals onder andere platte, zwarte of spottende naast de onschuldige grappen. Aan de andere kant schijnt het zo te zijn dat, wanneer mensen in een deuk liggen, dopamine en endorfine vrij komt. Met andere woorden: je krijgt er een goed gevoel van. Ook niet geheel onbelangrijk.

Zou het dan een optie zijn om iets meer humorvolle berichten te plaatsen op de diverse nieuwssites zodat we ook een beter gevoel krijgen als we ze lezen? Best lastig denk ik, maar met alle korte lontjes van tegenwoordig zou het misschien een optie kunnen zijn. In ieder geval heb ik deze column met een glimlach geschreven. Het bracht ook weer wat herinneringen omhoog van het deurtje bellen wat ik ook vroeger, toen ik veel jonger was, heb gedaan. Vooral bij één adres was het daarna hard rennen. Daar kon men nog wel eens uit de slof schieten en zelfs een keer een emmer water over het balkon naar beneden gooien. En wat een lol hadden we erom! Nu realiseer ik me wel dat deze bewoner er waarschijnlijk enorm van baalde. Al ging het ons (als ik het me goed herinner) met name om de reactie. Waarschijnlijk hadden we er lang zoveel lol niet om gehad als er standaard geen reactie volgde.

Met een kop koffie ga ik nog wat meer humoristisch herinneringen van vroeger naar boven laten komen, ook diverse waarbij ikzelf het onderwerp was. Dan lees ik daarna misschien iets opgewekter alle nieuwsberichten. Het is in het leven niet alleen kommer en kwel, de slingers zullen we toch echt moeten zelf ophangen. Zeg nu zelf, met een goed gevoel genieten van de dag maakt het leven toch veel leuker?

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk