Keti Koti en woke logica*

4 July 2023, 22:16 uur
Columns
mainImage

Als je aan politiek correct en woke Nederland één ding moet toegeven, dan is het: ze hebben er geen probleem mee om gespeend te zijn van logica.

Een kenmerk van Keti Koti is dat het zou moeten verbinden en dat doet het natuurlijk juist niet. Het verdeelt onze samenleving in nazaten van slaven (tot slaaf gemaakten; ook zoiets) en anderen wiens voorouders op één of andere manier hebben bijgedragen aan die slavernij.

Het kenmerk van die laatsten is dat ze blank (sorry wit, roze of licht gebruind) zijn. Hun voorouders waren fout, ondanks dat het de Westerse koloniale machten waren die de slavernij hebben afgeschaft. Tenminste de transatlantische slavernij, want voor wokies is alleen die maar interessant om te herdenken. Eeuwenlange slavernij elders, loonslavernij en nog bestaande slavernij kunnen niet leiden tot masochistische zelfbeschuldiging en spijtbetuigingen en zijn derhalve oninteressant.

Welke tak?

Gezien mijn (wisselende) kleur zit ik dus eigenlijk fout, maar via de mannelijke lijn stam ik af van Noren: de Noorse tak. Die hebben weliswaar ook slaven gehaald, maar dat waren blanke slaven. Telt dat ook? Het is ook nog eens 1000 jaar geleden voor het laatst gedaan, maar eeuwen schijnen geen belemmering te zijn voor excuus, dus wie weet ben ik eigenlijk dubbel schuldig, want via de vrouwelijke lijn stam ik voor 100% van Nederlanders af, maar telt de vrouwelijke tak ook mee voor het zondebesef?

Ooit heb ik een mevrouw afkomstig uit Aruba horen praten over het slavenverleden van haar voorouders, maar die mevrouw was heel licht bruin. De meeste van haar voorouders waren dus slavenbezitters of andere kolonialen. Tot welke graad ben je slachtoffer of dader? De wokies zitten niet met zo’n vraagstelling, want zij weten het: kleur is goed – zelfs Hindoestanen, die als contractarbeiders naar Suriname kwamen - en blank is fout.

Afrikaanse daders

Toen de Portugezen voor het eerst slaven gingen halen langs de Afrikaanse kusten was slavernij daar een eeuwenlange traditie. Na een conflict tussen stammen werden de overwonnenen tot slaaf gemaakt: zo eenvoudig was het. Zo was het bij de Grieken en Romeinen en zo was het in Afrika; een soort natuurlijke ordening waarbij de sterkste letterlijk alles won.

Toen er duidelijk vraag naar slaven kwam, ging men aan het aanbod werken. Stammenconflicten werden aangewakkerd en er werden expedities uitgevoerd om slaven te verwerven (vangen). De daders waren leden van de overheersende stammen aan de kust. Afrikanen uit die streken stammen dus af van de overwinnaars, d.w.z. de slavenjagers. Koningin Victoria kreeg ooit als relatiegeschenk een klein donker meisje, dat in een vogelkooi gehouden werd. Merkwaardig, dat minimaal twee zich het meest onderscheidende voormannen op het anti-slavernijfront hun eigen schuldige wortels vergeten zijn. Voor mij overigens geen probleem, maar val anderen er dan ook niet mee lastig.

Islam

Van gelovige mensen hoef je geen logische redeneringen te verwachten. Hun axioma dat God bestaat is al aanvechtbaar. Bij islamieten speelt nog een veronderstelling een grote rol, namelijk dat God hen boven alle anderen gesteld heeft. Hun wetgeving, de sharia, gaat daar ook van uit. In hun heilige boek wordt slavernij ook uitgebreid besproken.

Laten we stellen dat de regels van het omgaan met slaven humaner zijn dan de regels van de Romeinen, maar hun God verbiedt slavernij niet. Sterker nog, een slavenhandelaar is zijn belangrijkste boodschapper (profeet) waarnaar vele jongens vernoemd worden. Al eeuwen handelen Arabieren** in slaven, Jozef of Joesuf was één van hun vele slachtoffers. Gen.37. Dat handelen is pas gestopt toen de koloniale machten het verboden, maar is sluiks gewoon doorgegaan tot op de dag van vandaag, zoals ook onze burgermeester onlangs nog vermeldde.

Nog nimmer woke protesten tegen deze instelling gehoord.

Resumerend. Terwijl in Frankrijk en andere landen “jongeren” hun afkeer van onze Westerse manier van leven gewelddadig ventileren en in Oekraïne de oorlog doorgaat, zijn onze media dagenlang bezig met Keti Koti en hun (niet mijn) schuldbesef en kunnen we belangrijk nieuws alleen via de p.c. vernemen. Logisch toch?

 

* Contradictio in terminis

** Volgens de traditie wordt Ismaël de stamvader van de Arabieren genoemd. De Bijbel spreekt van Ismaëlieten, die Jozef meevoerden.