IJsbaan en water op het Koningsplein

22 June 2020, 10:27 uur
Columns
mainImage

Laat ik eens positief beginnen. Er bestaat een kans dat Ridderkerk in december weer een ijsbaan gaat krijgen. Dit is de intentie van de op 20 april jl. opgerichte Stichting Schaatsbaan Ridderkerk. Op zich een mooi initiatief waar, met mij, veel Ridderkerkers achter zullen staan.

Het doorgaan van dit initiatief hangt af van een aantal, nog te nemen, adviezen van het Outbreak Management Team, die het kabinet Rutte III adviseert over de verruiming per 1 september aanstaande. Mocht er geen verruiming komen, dan kunnen de plannen voor een ijsbaan weer de ijskast in. Daarnaast zijn er toch wel een aantal vragen die bij mij opborrelen bij het lezen van de plannen en het ontstaan van het initiatief.

In Ridderkerk is al eerder een schaatsbaan georganiseerd. Waarom hebben initiatiefnemers geen contact gezocht met de vorige organisatoren die de nodige ”know how” hebben? Wat mij tegenstaat is dat een gedeelte van het bestuur van de Stichting bestaat uit raadsleden van Partij 18Plus. Ik ben van mening dat raadsleden, van welke partij dan ook, onafhankelijkheid moeten uitstralen en om die reden geen bestuursfunctie in deze stichting zouden moeten hebben. 

Een schaatsbaan geeft ook de horeca in Ridderkerk, zeker rondom het Koningsplein, de kans om extra revenuen te genereren. Zeker wanneer ik lees dat er een plan ligt om de ijsbaan te voorzien van een kerstmarkt. Ik mag toch hopen dat de gehele Ridderkerkse horeca de eerste keuze krijgt om op de kerstmarkt plaatsen te reserveren. Iedereen die weleens een kerstmarkt heeft bezocht weet dat 80% van een kerstmarkt bestaat uit eet- en dranktentjes en het resterende deel uit kerstsnuisterijen. Het mag niet zo zijn dat de gunning aan eenzijdige horeca wordt gegeven.

Om het plaatsen van Desire Lines mogelijk te maken heeft het Koningsplein, met een bepaalde regelmaat, open gelegen voor herbestrating en het plaatsen ervan. Dan zou je denken dat overal aan is gedacht en er na oplevering geen problemen ontstaan. Zolang het droog was viel er niets op te merken, behalve de voor- en of tegengeluiden van het kunstwerk. Echter, vorige week zondag, besloot Pluvius om het Koningsplein te testen op zijn waterbestendigheid. Behoorlijke buien teisterden Ridderkerk en niet veel later verschenen de foto’s van een bijna blank staand Koningsplein op social media. Ik ben geen stratenmaker, maar ik heb wel geleerd dat je bij het bestraten ervoor moet zorgen dat hemelwater kan worden afgevoerd.

Na discussie hierover, op social media, kwam de aap uit de mouw. Voor de herbestrating lagen er ijzeren goten op het Koningsplein, maar deze zijn vervangen door zwarte stenen. Er zijn stenen verkrijgbaar die waterdoorlatend zijn, onder andere de pioversteen en of de perforasteen. Daarnaast zullen er best meer steensoorten zijn. Echter is waterdoorlatend niet waterafvoerend en daarnaast is er aardig wat zand gebruikt op het Koningsplein wat hiervan wellicht ook een oorzaak kan zijn.

Maar laten we eerlijk zijn: je mag toch verwachten dat bij de aanbesteding is nagedacht over het afvoeren van hemelwater en op welke wijze. Waarom zou je anders iets wat goed werkt, het heeft immers vaker geregend in Ridderkerk, vervangen. Laten we hopen dat het Koningsplein niet weer open moet om ervoor te zorgen dat een blank staand plein niet meer voorkomt. Het wordt anders wel een heel duur pleintje, dan was het waterornament toch een stuk goedkoper geweest.

Vorige week maandag werd de afgebroken raadsvergadering van donderdag 11 juni voortgezet. Er waren nog drie agendapunten die behandeld moesten worden. Eén ervan was het Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Verder stonden op de resterende agenda de motie “pilot blauwe parkeerzone straatparkeerplaatsen centrum” en de motie “tijdelijke zondag openstelling in verband met corona”. De eerste motie werd door de indieners van tafel gehaald en de tweede motie sneuvelde bij de stemming omdat de gehele coalitie de zondagsrust wilt handhaven.

Nu ben ik heel erg benieuwd hoe de coalitiepartijen denken over de nachtrust van Ridderkerkers. Vinden zij dat iedereen recht heeft op nachtrust en niet rond 4.00 uur uit hun slaap moeten worden gewekt, vanwege het lossen en laden van vrachtauto’s bij de buurtsuper(s).

In maart jl. besloot de halve bevolking om te gaan hamsteren. Dit betekende dat distributiecentra in de problemen kwamen om tijdig voor voorraden te zorgen. Ik heb begrepen dat de wethouder aan de supermarkt op het Dillenburgplein ontheffing heeft verleend vanwege de problemen bij het distributiecentrum en wellicht ook aan andere supers. 

Wij zijn nu een paar maanden verder en de aanvoer vanuit distributiecentra is weer op normaal niveau. Er is geen enkele reden om de verleende ontheffing nog langer te laten doorlopen. 

Laat de wethouder de ontheffing(en) intrekken en de omwonenden hun nachtrust teruggeven.