Hoge ambities en ingewikkelde vraagstukken

13 May 2021, 15:29 uur
Columns , Lokaal
mainImage

Nu de dagen weer lichter worden, en de maatregelen langzaam versoepelen heb ik de kans gegrepen om weer ‘live’ in gesprek te gaan met Ridderkerkers. Dat blijft toch één van de leukste dingen van het raadswerk! De stukken die we krijgen en moeten beoordelen krijgen kleur door de verhalen. Al pratend begrijp ik beter waar de zorgen en de dromen liggen. Uiteraard waren er de maatregelen waar we ons aan moesten houden. Maar wandelen met z’n twee mag weer! Daarbij is praten en wandelen altijd een fijne combi en heb ik gelijk mijn stappen voor die dag gezet: win-win.

Ik wandelde met mensen die zich hard maken om eenzaamheid in Ridderkerk te bestrijden, om zoveel mogelijk groen in de wijken te behouden, om senioren te ondersteunen in wonen en leven en om mensen te helpen zo snel mogelijk weer schuldenvrij te leven. Wanneer wandelen niet ging (niet iedereen kan wandelen, en het weer zit niet altijd mee de laatste weken!) planden we een online afspraak. Zo had ik gesprekken over de zorgen rondom het WMO-vervoer en over de zoektocht hoe je als kerk een bijdrage wil leveren in de wijk.

Het waren heel verschillende gesprekken, met heel verschillende mensen. Oud en jong. En wat me opviel is dat er in alle verscheidenheid toch meer sprake was van overlap dan verschil. Zo gaf iedereen aan hoe belangrijk het is om samen te werken. De uitdagingen die er in Ridderkerk zijn vragen er echt om dat je dit vanuit allerlei kanten bekijkt. De krachtigste oplossingen zijn de oplossingen die verzonnen worden door verschillende mensen met elk hun eigen kijkrichting.

Wat me opviel in de gesprekken was dat alle gesprekspartners een hoge ambitie hebben. En dat ook verwachten van de gemeente Ridderkerk. Ze vragen lef om van gebaande wegen af te wijken, elkaar op te zoeken en elkaars expertise te delen. Het waren geen hemelfietsers, mijn medewandelaars. Scherp genoeg om te zien welke problemen er zijn, slim genoeg om te weten dat wetgeving soms ingewikkeld is, en nuchter genoeg om op te merken dat al jaren bestaande structuren niet opeens veranderd kunnen worden. En ja: de ambities zijn hoog en de plannen innovatief - maar wel concreet. Ik proefde de wil om samen te werken, maar ook de wil om water bij de wijn te doen wanneer nodig.

Het zijn deze gesprekken waarom ik in de raad het college blijf vragen om vraagstukken vanuit allerlei kanten te bekijken. Daarnaast benadruk ik het belang van samenwerken tussen afdelingen, maar ook tussen gemeente en andere partijen. Mijn medewandelaars laten zien dat er genoeg Ridderkerkers zijn die de moeilijke vraagstukken samen met de gemeente op willen pakken. Met hun verhalen in mijn achterhoofd lees ik de stukken die ik als raadslid moet beoordelen. Wat zijn de ambities, zijn ze genoeg concreet, maken we gebruik van de kracht van verschillende Ridderkerkers? Mag het allemaal een onsje meer, zou er al een volgende stap mogelijk zijn? Of is dat niet haalbaar deze keer? Om het raadswerk goed te doen zijn deze gesprekken voor mij dus echt heel belangrijk. Om zo de veelkleurigheid van mensen te zien, de ingewikkeldheid van sommige problemen te begrijpen en tegelijkertijd de grote bereidheid te voelen van veel Ridderkerkers om aan het goede bij te dragen.

Ik zou het leuk vinden om ook met jou een wandeling te maken. Om jouw visie, dromen of zorgen te horen en zo samen het goede te zoeken voor Ridderkerk. Dat kan heel snel door een berichtje via een pb op de Insta- of Facebookpagina van de ChristenUnie Ridderkerk te sturen of stuur een mail naar [email protected]. Tot gauw!

Erna de Wolff – ter Beek
Raadslid ChristenUnie Ridderkerk