Hoe laag bij de gronds kan je zijn?

5 July 2024, 15:30 uur
Columns
mainImage

Onder mijn politieke tegenstanders zitten nogal wat vegetariërs en hondenliefhebbers. Ik zou hen direct – hun manier van politiek bedrijven overnemend -  kunnen beschuldigen van nazisympathieën, want Hitler was zowel hondenliefhebber als vegetariër.

Niveau

Natuurlijk verlaag ik me niet tot dat erbarmelijke niveau, dat laat ik liever over aan Jetten en Timmermans, die ik van de week oppositie heb zien voeren. Zonder enige aarzeling mijn vriendin Reinette beschuldigen een NSB-aanhangster te zijn, omdat ze ooit een zogenaamd prinsenvlagspeldje droeg.

Ze daagt een speldje en geeft daarbij een duidelijke uitleg, dat het verwijst naar haar familie, die in het kielzog van Willem van Oranje naar de Lage Landen kwam. Dat wordt genegeerd. In plaats daarvan komt er een walgelijke insinuatie dat het een uiting van NSB-sympathie betreft. Hoe laag kan je zinken? Let wel, NSB’ers waren landverraders, gewelddadige straatschoften en antisemieten van het laagste soort.

NSB-vlag

De NSB vlag was rood-zwart met in het midden een wolfsangel. Iedereen, ook de oppositie, kan dat opzoeken. Edoch, op het kantoor van Mussert* hing een prinsenvlag. Logisch hij was erg op ons heldhaftige historische verleden gesteld, maar kon het door de bezetters verboden rood-wit-blauw natuurlijk niet ophangen. Ook protesteerde hij zo tegen radicalen (SS’ers) in eigen gelederen, die aansluiting bij Duitsland bepleitten. Er stond op zijn bureau ook een asbak en een doos sigaren. Dus pas op als je rechts bent en die attributen op je bureau hebt staan; correct Nederland  kijkt mee en voor je het weet ben je een vriend of aanhanger van Mussert.

De Prinsenvlag

Het oranje-wit-blauw was de vlag van de watergeuzen, die onder aanvoering van Willem van Oranje ons land hebben bevrijd van de Spanjaarden. Oranje spreekt voor zich, wolken wit en water blauw. Zo eenvoudig kan het zijn. Het werd ook de vlag van de VOC.

Toen we in ons land even liever geen Oranje aan het roer zagen (1650-1672) werd het oranje vervangen door rood.** Willem III, die ook koning van Engeland werd, liet het zo na zijn aantreden in het rampjaar 1672.

Zuid Afrika

Toen de VOC een kolonie stichtte op Kaap de Goede Hoop voeren ze nog met de Prinsenvlag. In Zuid Afrika hebben de kolonisten nooit de moeite genomen om hem te vervangen. Hij gaf hun eigen identiteit aan.

Nadat de Engelsen de leiding in Zuid Afrika overnamen na de Boerenoorlogen, lieten ze de Afrikaanders hun vlag behouden.

In de Tweede Wereldoorlog vochten vele soldaten uit Zuid Afrika (slegs vir die blanke rassegroep) mee aan Engelse kant; in 1928 werd het de vlag voor heel Zuid Afrika. Bij gevolg sneuvelden er vele mannen onder de Prinsenvlag voor onze vrijheid. In veel Zuid Afrikaanse steden staan monumenten met de namen van de gevallenen. Die vlag een NSB vlag noemen is dus uitermate beledigend voor de slachtoffers en hun nazaten.***

Het lijkt me duidelijk, de oppositie heeft haar historische huiswerk niet gedaan. Volgens mij zijn ze dat ook nooit van plan geweest. Onder de gordel trappen was hun intentie om op die manier mensen die hun nek uitsteken te beschadigen.

Hoe laag bij de gronds kan je zijn?

 

* Voor de zekerheid, je weet het maar nooit. Ik vind het volkomen terecht dat hij na de oorlog gefusilleerd is. Wat mij betreft hadden er nog meer dat lot mogen delen.

** Volgens de legende werd voor een zeeslag een rode banier aan een hoofdstag gehangen om te waarschuwen, dat er geen gevangenen zouden worden genomen.

*** Zuid afrika tweede wereldoorlog - Zoeken Afbeeldingen (bing.com)