Historisch besef

17 February 2020, 11:57 uur
Columns
mainImage

Tijdens de presentatie van het concept Ontwikkelingsperspectief Centrum 2035 is het niet alleen gegaan over het Sint Jorisplein en het Koningsplein, maar ook over het toekomstbeeld van overige gebieden binnen Ridderkerk Centrum. Er zijn echter meerdere plannen die raakvlakken hebben met het Wijk Ontwikkelingsplan, zoals het Mobiliteitsplan en HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer) Rotterdam-Ridderkerk-Drechtsteden.

In het collegeakkoord wordt aangegeven dat de omgeving van de Kerksingel, Sint Jorisstraat, Molensteeg en Westmolendijk de historische kern vormt van Ridderkerk. De ontstaansgeschiedenis van Ridderkerk begint in dit gebied. Bij de presentatie OC2035 is er geopperd om de Sint Jorisstraat te verbreden. Bouw c.q. herbouw zou dan plaats vinden door de rooilijn één à twee meter naar achter te verplaatsen. (Een rooilijn is het uitzetten van de door de overheid vastgestelde grenzen tussen openbare en private gronden, deze grenzen worden rooilijnen genoemd, deze mogen niet worden overschreden).

De Sint Jorisstraat maakt deel uit van deze historische kern, dan vraag je je af: hoe wil je dit gaan doen? Dan is het antwoord al snel, de sloopkogel. In de loop der jaren zijn al veel historische gebouwen in Ridderkerk gesloopt.

Soms begrijpelijk, je moet weleens met de tijd meegaan als die daar omvraagt. Maar soms ook waarbij je de vraag kon stellen of dit nu echt noodzakelijk is. Maar om nu de sloopkogel te gaan hanteren in de Sint Jorisstraat, dan heb je toch echt geen enkel historisch besef.

Soms vraag ik mij af of dat besef eigenlijk wel aanwezig is bij de bewoners aan het Koningsplein 1. Daarnaast is de vraag waarom je dit zou willen, wanneer je in je mobiliteitsplan weergeeft dat Ridderkerk autoluw moet worden en de prioriteit wordt gegeven aan voetgangers, fietsen en hoogwaardig openbaar vervoer. Dan is er geen enkele reden om dit stuk Historisch Ridderkerk te slopen.

Ik kan er niets aan doen, maar ik zit mij af te vragen wie hier belang bij kan hebben. Het kan en mag nooit zo zijn dat een belanghebbende het voor elkaar krijgt om een gedeelte van deze historische kern te laten verdwijnen. Met een beetje inspanning zijn er altijd wel oplossingen te vinden die geen afbreuk doen op het historisch centrum van Ridderkerk.

Ook de weekmarkt is ter sprake gekomen tijdens deze presentatie. In het collegeakkoord stond al vermeld dat deze weekmarkt op een andere locatie georganiseerd zou kunnen worden. Zodat er meer interactie kan ontstaan tussen het winkelaanbod en de mensen die de markt bezoeken.

Nu heb ik begrepen dat het idee is opgevat om de weekmarkt te gaan plaatsen aan de Lagendijk ter hoogte van de begraafplaats Rusthof. Kan je nu echt niets anders verzinnen? Gaan we echt straks de handelswaren staan te promoten ter hoogte van een kerkhof? Van mijn ouders heb ik geleerd dat je op een begraafplaats stil bent uit respect naar hen die daar begraven liggen. Kennelijk hebben de plannenmakers die dit verzonnen hebben, dit gedeelte van de opvoeding niet van thuis meegekregen. Een weekmarkt houden ter hoogte van een begraafplaats is not done. 

Afgelopen week heeft de commissie “Samen wonen en Samen leven” vergaderd. Als agendapunten stonden onder andere het Mobiliteitsplan en het concept Ontwikkelingsperspectief Centrum. Vooraf werd er ingesproken door een bestuurslid van het BIZ en een lid van het Burgerinitiatief Waterornament Koningsplein. Vanuit het Burgerinitiatief werd een petitie overhandigd aan de voorzitter van de commissie, welke door een kleine 1070 ondertekenaars werd ondersteund.

Eind 2015, begin 2016 werd door Partij 18PLUS een petitie gestart om de op dat moment lopende proef met eenrichtingsverkeer op de Sint Jorisstraat te stoppen. Uiteindelijk ondersteunden 898 ondertekenaars deze petitie en werd de proef gestopt.

Dan zou je denken dat de grootste partij binnen de Gemeenteraad dit burgerinitiatief en de wensen van het BIZ zou omarmen, maar dit doet deze partij niet.

Wanneer je je kernpunten zoals; “Ridderkerk is van ons”, “Jouw mening telt en heeft direct invloed op hedendaagse zaken” en “Ondernemers niet tegenwerken”, niet waarmaakt, dan blijkt dit alleen maar verkiezingsretoriek te zijn en ontbreekt de daadkracht.