Waardig oud worden. Waar zit hem dat in? Wanneer ik dat aan ouderen vraag hoor ik dat het belangrijk is om een zelfstandig en zinvol leven te leiden. Dat er ruimte blijft om zelf te beslissen wat men wel of niet wil. Zelf baas over de eigen agenda te zijn. Senioren (en ik denk mensen in het algemeen) ervaren het echt als heel belangrijk om de regie zo lang mogelijk in eigen hand te houden. Men wordt er gelukkig van. Hoe zit dat in Ridderkerk?
Uit onderzoek blijkt dat 85% van de 65 plussers in Ridderkerk voldoende regie ervaren. Dat is vergelijkbaar met het regionale gemiddelde (Gezondheid in Kaart 2018, GGD). De grootste groep Ridderkerkse ouderen geeft aan dat zij zich niet beperkt voelen door hun gezondheid en dat zij zelfstandig kunnen reizen en hun huishouden kunnen voeren. Goed nieuws.
Hoe kunnen we die mooie percentages vasthouden? En wat kan ik daar als gemeenteraadslid in betekenen. Over dit onderwerp ga ik regelmatig in gesprek met ouderen zelf, maar ook met organisaties die actief zijn in het ouderenwerk. In Ridderkerk denk ik dan bijvoorbeeld aan Facet en Karaat die actief zijn in het ondersteunen en begeleiden van senioren en mantelzorgers. Maar ook ga ik met regelmaat in gesprek met Franny de Wit. Zij verteld prachtige verhalen over het succes van de buurtcirkel voor ouderen (initiatief van Aafje en ondersteund door Pameijer).
Als raadslid vraag ik waar mogelijk aandacht voor de ouder wordende Ridderkerker. Bijvoorbeeld bij het moment dat gestart wordt met het schrijven van een nieuwe visie voor het winkelcentrum. Daar riepen we op aandacht te hebben voor heldere looproutes, herkenningspunten. Zodat ook ouderen zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van een fijn en vertrouwd winkelcentrum. Wanneer we notities behandelen die over de zorg gaan moedigen we het college aan om te investeren in preventie. Zodat erger wordt voorkomen en mensen zo lang als mogelijk eigen regie kunnen bewaren. En wanneer er nieuwe fietspaden worden aangelegd roepen we op om deze zo in te richten dat deze veilig zijn. Omdat voorkomen altijd beter is.
Eigen regie betekent niet dat je niemand nodig hebt. Samen kan je meer aan dan alleen. Eenzaamheid maakt ziek. Ook in Ridderkerk zijn er mensen die hele dagen niemand hebben om tegen aan te praten. Dit jaar komt het college met een plan van aanpak tegen eenzaamheid. Daar zijn we blij mee. Zoekend naar cijfers vond ik dat bijna 45 procent van de oudere Ridderkerkers zich wel eens eenzaam voelt. Ten opzichte van de landelijke cijfers zijn de cijfers iets lager maar nog altijd te veel.
Eenzaam zijn draagt niet bij aan waardig oud worden. We zien er dan ook naar uit hoe het college bestaande activiteiten gaat versterken en gaat verbinden! We moeten echt alles op alles zetten om eenzaamheid zoveel mogelijk te voorkomen.
Waardig ouder worden. Ik gun het elke Ridderkerker. En als raadslid draag ik er graag aan bij. Wilt u meedenken hoe we als ChristenUnie hieraan kunnen bijdragen? Kom dan naar het seniorenontbijt op zaterdag 23 maart. Een moment van ontmoeting en gesprek onder het genot van een ontbijtje.
U bent heel welkom in de prachtige historische boerderij Eben Haezer op de Lagendijk 78. Aanmelden kan door een mail te sturen naar [email protected]. Een telefoontje kan ook: 06-24990992.
Wanneer de locatie voor u moeilijk is te bereiken halen we u graag op. Waardig oud worden. Ik ga er voor, doet u mee?
Erna de Wolff- ter Beek
Raadslid ChristenUnie Ridderkerk