Een ‘schoon’ luchtje scheppen

22 November 2018, 16:37 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

’s Avonds nog even lekker de hond uitlaten. Voordeel met het verzetten van de klok, het is vroeg donker. De herfst heeft ook volledig zijn intrede gedaan. De stoepen liggen bezaaid met bladeren. Ik kan het dan echt niet laten om er lekker door heen te sloffen. Het heeft wat, deze tijd van het jaar.

Lekker ook met deze temperaturen. Handen diep weggestopt in de zakken, dan ook nog proberen die hondenriem erin te proppen. Anders heb ik zeker weten een koude hand. Ik ben te eigenwijs om handschoenen aan te trekken. En anders is het toch echt: eigen schuld, dikke bult. Hoe heerlijk is het om nog met de kou op de wangen, je verwarmde huis weer binnen te stappen. Een blik in de spiegel toont een gezicht met van die Hollandse rode appelwangen. Daar kan geen schoonheidsbehandeling tegen op.

Meestal ga ik direct na het eten lopen. Een mooi moment om je gedachten leeg te maken voor ik weer aan mijn avondprogramma moet beginnen. Óók het moment dat de lucht vaak zwanger is van diverse luchtjes. De afzuigkappen doen duidelijk hun best om de bak- en braadgeuren naar buiten te werken. Altijd leuk om te kijken of datgene wat ik ruik, goed kan benoemen. De lekkerste geuren zijn toch wel daar waar pannenkoeken worden gebakken. Mijn neus kan daar echt van krullen. Tevens van de lucht die er hangt als het, na een periode van droogte, net geregend heeft of wanneer er net gras gemaaid is. Echt van die authentieke geuren. U herkent het vast wel. Daar kan ik ook echt van genieten.

Het is ook de tijd dat de openhaarden weer aangestoken worden. Een knapperend haardvuur, een langharig kleed ervoor, prettig gezelschap, een wijntje en een goed gesprek. Net als in de film….. Helaas weet ik dat de realiteit vaak anders is. Het is natuurlijk ook gewoon een vorm van het verwarmen van je kamer.

Houd u er wel erg in, dat als u een openhaard heeft, er gestookt zou moeten worden met super gedroogd hout. En het liefst niet bij mistig en/of windstil weer. Het is niet voor niets dat het longfonds alarm heeft geslagen! De mensen met klachten zijn enorm toegenomen. Vooral kwetsbare groepen zoals mensen met een longziekte, ouderen en kinderen, krijgen eerder gezondheidsklachten door houtrook. Denk aan: meer benauwdheid, veel hoesten of een verslechterde longfunctie. Dus als u toch wilt stoken, stook dan in ieder geval bewust!

Geniet van de mooie herfstavonden!

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk