Echt voor Ridderkerk of Rijsoord?

16 March 2020, 10:30 uur
Columns
mainImage

Ik was al een tijdje nieuwsgierig naar de gang van zaken binnen Echt voor Ridderkerk, omdat zij een coalitiepartij zijn waarin het behoorlijk rommelt.

Mei vorig jaar begon het allemaal met toenmalig wethouder Cora van Vliet, die haar ontslag moest aanbieden vanwege “een lopende privékwestie”. Dat betrof een nog lopende rechtszaak met het UWV, die in 2017 was ingezet, en een hoger beroep in maart 2019.

De Gemeente Ridderkerk had opdracht gegeven aan bureau Capra om deze zaak uit te zoeken. De uitkomst van dit rapport was voor fractievoorzitter Ad Los en de overige fractieleden een reden om de steun aan Cora van Vliet in te trekken en werd Laurens Franzen voorgedragen als nieuwe wethouder en ook in die hoedanigheid gekozen. Dit bleek achteraf het begin van een nog altijd lopende "soap". 

Echt voor Ridderkerk is een politieke vereniging en staat ook als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, waar ook de (door mij ingeziene) statuten zijn gedeponeerd. In de praktijk is het zo dat, indien een politieke vereniging mee wil doen aan verkiezingen, zij een volledige rechtsbevoegdheid moet hebben, zjn moet zijn opgericht bij notariële akte en ingeschreven staat in het Kamer van Koophandel Handelsregister. Dit is dus het geval.

Tijdens de Algemene ledenvergadering in juni 2019 escaleerde het binnen Echt voor Ridderkerk. Oprichter Ad Los en Laurens Franzen werden door de vergadering geroyeerd als partijlid. In later stadium werd ook Wim van der Linden (oud-voorzitter) geroyeerd.

Nu is het zo dat wanneer je door een vereniging geroyeerd bent, je deze niet meer mag vertegenwoordigen c.q. hiervoor verplichtingen mag aangaan. In de politiek is er een uitzondering. De zetel die de geroyeerde leden bezitten kun je hen niet afnemen. In artikel 3 lid 3 van de statuten van EvR staat vermeld dat "de gestelde kandidaten zijn, ook na hun benoeming, autonoom met betrekking tot hun werkzaamheden voor de gemeenteraad of andere instantie". 

Deze week kwam ik een ingezonden brief tegen, getekend namens het bestuur van Echt voor Ridderkerk, in het plaatselijke huis-aan-huis blad. De kop van deze ingezonden brief kwam op mij vreemd over "Ad Los spreekt niet meer namens EvR". Dan zou je verwachten dat Ad Los zich zou hebben afgescheiden en als groep met Wim van der Linden verder zou gaan.

Maar dat kwam niet voor in het hele verhaal en dus raakt deze kop, politiek gezien, kant nog wal. Want conform de kieswet is Ad Los nog altijd de fractievoorzitter van EvR. En om die reden is het dan ook terecht dat burgemeester Attema heeft aangegeven dat fractievoorzitter Ad Los bepaalt wie spreekrecht krijgt namens EvR bij commissievergaderingen. Dit zijn de regels en zo wordt het spel nu eenmaal gespeeld.

Wanneer de fractieleden van Vliet en Kloos hun zegje willen doen namens Echt voor Ridderkerk, dan zal het bestuur van de partij met de billen bloot moeten of op de blaren blijven zitten. Maar ja, alles draait nu eenmaal om geld.

Maar over Ad Los valt ook nog wel een en ander te vermelden. Los is namelijk voorzitter van de Belangenvereniging Rijsoord. In deze hoedanigheid heeft hij een aantal rechtszaken aangespannen tegen de Gemeente Ridderkerk en bedrijven die zich in Nieuw Reijerwaard willen vestigen. Wanneer je je dan bedenkt dat Los als fractievoorzitter van EvR het coalitiebeleid met betrekking tot Nieuw Reijerwaard steunt, is dit een vreemde combinatie. Temeer omdat er in de Gedragscode voor raadsleden 2006 (inclusief commissieleden en hun vervangers), bij 3 nevenfuncties lid 1 staat vermeld: "Een raadslid vervult geen nevenfuncties waarbij strijdigheid is of kan zijn met het belang van de gemeente". 

Het lijkt mij toch dat de voorzitter van de Gemeenteraad, burgemeester Attema, hier gaat handelen conform de Gemeentewet en de Gedragscode. Het is onwenselijk dat deze tegenstrijdige belangen op zijn beloop gelaten worden. 

Ik lees vaak grote woorden van onze burgemeester, maar nu is het tijd voor grote daden. Regels gelden voor iedereen. Ook voor Ad Los.

Dit kan niet onder het tapijt geschoven worden.