Dorpse politieke strapatsen (2)

18 May 2020, 10:25 uur
Columns
mainImage

Hoe staat het met het Ridderkerks Afvalplan? De bewoners in de laagbouw klaagden steen en been. De nieuwe minicontainers voor GFT, papier en restafval waren te klein om ook het PMD erin te proppen. Daarnaast waren de containers te licht bij een beetje Nederlandse storm vlogen zij, als zijnde de Vliegende Non, door de straten van Ridderkerk. De verantwoordelijke wethouder gaf aan dat 2020 een wenjaar zou zijn. Met andere woorden: wen er maar aan, want dit is het en dit blijft het.

Maar laat ik eens naar de hoogbouw kijken. In juli 2019 ontving ik een schrijven, van Bar Afvalbeheer, over de nieuwe afvalinzameling. Vanaf oktober 2019 zou elk huishouden een speciale GFT-box voor in de keuken ontvangen. Voor papier, glas en restaval zouden het aantal containers (ondergronds) zonodig uitgebreid worden. De speciale GFT-box hebben wij, nu 9 maanden verder, nog niet ontvangen en ik voel ook nog geen weeën dat het “kind” er aan zit te komen.

Of de uitbreiding van de ondergrondse containers voor oud papier en glas er ook zullen komen betwijfel ik. Nu heeft Bar Afvalbeheer geen einddatum vermeld wanneer hun “project” is afgerond. Oké, het is coronatijd, maar dat wil toch niet zeggen dat je die GFT-boxjes niet zou kunnen afgeven bij de hoogbouw. Post NL bezorgt ook gewoon pakketjes, belt aan en zet het beneden in de hal neer, zodat je het zelf beneden moet ophalen, zonder enig contact. Zou dit bij Bar Afvalbeheer dan niet kunnen? En wanneer ik de mij toebehorende box ophaal, ben ik best bereid om bij mijn buren even zo’n box voor de deur te zetten. Ik woon toch op de hoogste verdieping, kom er langs.

Nu de Verenigingen het oud papier niet meer komen ophalen ben je als bewoners, in de hoogbouw, gedwongen om je oude papier ergens in een ondergrondse container te dumpen. Ik ben nu al een keer of tig voor jan met de korte achternaam naar de aangeven ondergrondse container gelopen om te constateren dat hij vol zat. Dan rest je niets anders om richting de Ridderhof te wandelen en dan maar hopen dat je het daar wel kwijt kan. Niet binnen de 300 meter, wat is aangeven via de Bar Afvalbeheer app. Idem dito voor glas. De zin in de brief dat ook bewoners van hoogbouw beter en makkelijker hun afval gaan scheiden, slaat dan voorlopig ook nergens op.

Als “dor hout” zijnde, want zo wordt je, als iemand boven de zeventig, genoemd tegenwoordig door de zelf benoemde “Intelligente Nederlanders”, moet je heel wat aflopen om van je afval af te komen. Het wordt dan ook de hoogste tijd, dat de verantwoordelijke wethouder, Japenga, nu eens in actie komt. En ervoor gaat zorgen dat rondom de hoogbouw de aangegeven uitbreidingen papier- en glas containers dan ook daadwerkelijk plaats gaat vinden. Of heeft Japenga het “dor hout” ook bij het afval gezet?

Heel eerlijk gezegd, ik sta op het punt de kont tegen de krib te gooien. Dan maar geen afvalscheiding.

Er zijn ook zaken waar je de wethouder en Bar Afvalbeheer moeilijk de schuld van kunt geven. Neem nu de gedumpte, laat ik het gewoon op zijn Hollands zeggen, pleuriszooi die met regelmaat bij de ondergrondse containers, waar ook in Ridderkerk, wordt neergegooid. Kennelijk met de gedachte “na mij de zondvloed”, hoe asociaal ben je dan. Maar tegenwoordig wordt op meerdere plaatsen in Ridderkerk de zooi gewoon gedumpt of achtergelaten.

In parken, bij de Gorzen of in de Crezeepolder worden kennelijk met regelmaat feestjes gehouden. Althans, wanneer ik naar de achtergelaten puinhopen kijk, al staat de afvalbak op 1 meter afstand, dan is het nog te veel voor de “dames en heren” om de boel even op te ruimen. Om over het mee terug nemen en thuis weggooien van afval maar te zwijgen.

Een beter milieu begint bij jezelf!

Afgelopen donderdag heb ik zitten kijken naar de videovergadering van de Commissie Samen Leven. Een compliment voor de aanwezige raadsleden dat zij de vergadering uitzaten. Nu is dit uiteraard normaal bij een vergadering, maar dit had niets met een vergadering te maken. De politieke partijen mochten vooraf ingestuurde vijf vragen stellen die dan door burgemeester Attema beantwoord werden.

Een discussie over de aangedragen vragen en antwoorden was niet mogelijk, zoals wel gebruikelijk is in een democratie. Te laat ingediende vragen - wat was de termijn hiervoor? - werden niet of half beantwoord. Daarnaast werden er op vragen vanuit de commissie regelmatig ontwijkende antwoorden gegeven door de burgemeester.

Deze avond maakte duidelijk dat de democratie in Ridderkerk monddood is gemaakt.