Dorpse politieke strapatsen

11 May 2020, 10:33 uur
Columns
mainImage

Vorige week maandag, op Dodenherdenking, werd er in Ridderkerk geen stille tocht gehouden en het daarbij horende eerbetoon aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Had dit niet anders gekund? Was er echt geen mogelijkheid om een besloten kranslegging te organiseren op de Begraafplaats Rusthof en bij het Joods Monument? En op 8 mei bij het monument op de Donckselaan?

In een aantal omringende gemeenten werd er wel op deze wijze eer getoond aan hen die het leven, voor ons, hebben gelaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je mag van het college toch wel enige inventiviteit verwachten om zoiets te regelen.

Maar niets van dit alles in Ridderkerk, schaam je diep college B&W van Ridderkerk.

Afgelopen week las ik dat de grootste Ridderkerkse coalitiepartij, Partij 18Plus, een brief heeft gestuurd aan alle raadsleden en burgerleden van de gemeenteraad. Hierin werd onder andere aangegeven dat een meerderheid van de Ridderkerkse gemeenteraad akkoord is met een bestuurlijke planning voor de raadsvergaderingen. En dat die meerderheid voor de vier al geplande vergaderingen op 11 juni, 2 juli, 9 juli en 17 september een agenda heeft opgesteld.

Partij 18Plus geeft in de voornoemde brief aan dat indien de nog te ontvangen voorlopige agenda afwijkt van de bestuurlijke planning, er de mogelijkheid moet zijn om onderwerpen, die niet op de voorlopige agenda staan, toe te kunnen voegen aan de agenda. Het zou dan kunnen dat er een onderwerp op de agenda komt dat niet in de commissie behandeld is.

Kennelijk behoort Partij 18Plus niet tot deze meerderheid. Indien je tot de meerderheid zou behoren, dan ben je mijn inziens op de hoogte van de inhoud van de voorlopige agenda. Is Partij 18plus soms teruggekomen op hun besluit om weer tot raadsvergaderingen over te gaan?

In dezelfde brief schrijft Partij 18Plus iets vreemds. Er werd aangegeven dat in het presidium nu besluiten worden genomen. Het presidium bestaat uit de voorzitters van de elf raadsfracties en de burgemeester.

Hierbij heeft elke fractie één stem. Dit houdt, volgens Partij 18Plus, in dat de vijf coalitiepartijen weliswaar een meerderheid aan stemmen heeft (17 van de 29 stemmen) in de gemeenteraad, maar geen meerderheid in het presidium. Om deze reden heeft Partij18Plus een initiatiefvoorstel in de maak om dit gelijk te trekken.

Voor de lezers die niet zo thuis zijn in de gemeente politiek; “Het presidium heeft als taak om de werkzaamheden van de voorbereidende en besluitvormende raad in procedurele zin voor te bereiden en te ondersteunen. In het presidium wordt ook informatie tussen raad en het college uitgewisseld die vertrouwelijk van aard is of die nog niet openbaar gemaakt kan worden. Het presidium stelt ook de vergaderschema’s van de informatiebijeenkomsten, de voorbereidende en besluitvormende raad vast”.

Om de in deze tekst vermelde redenen is deze vergadering dan ook niet openbaar. Elke gemeente heeft een “reglement van orde”. Hierin is onder andere vastgesteld, onder artikel 5 het presidium, wat de taken hiervan zijn.

In ieder geval kan het presidium geen besluiten nemen, dit is voorbehouden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad is het hoogste bestuurlijke orgaan in de gemeente. In het presidium vinden dus voorbereidende werkzaamheden plaats en wordt de voorlopige agenda vastgesteld.

Het bovenstaande in ogenschouw nemende, vraag ik mij dus af wat partij 18Plus nu eigenlijk voor ogen heeft met het voorgenomen initiatiefvoorstel. Je kunt tijdens de wedstrijd de spelregels niet wijzigen. Maar ik ben heel benieuwd naar de uitleg hierover van Partij 18Plus.

Onze wethouder financiën, Marco Oosterwijk, heeft zich zeer kritisch uitgelaten over het beleid van de rijksoverheid als het gaat om wijzigingen in de sociale sector. Oosterwijk vindt dat het rijk te weinig geld beschikbaar stelt sinds de decentralisaties een taak van de lokale overheden is geworden.

Dit naar aanleiding van de financiële situatie van de gemeente dit jaar, waar de jaarrekening in eerste instantie een overschot van ongeveer een miljoen toonde, maar nu nog een kleine plus.

Dan lees ik dat het college deze week de kadernota heeft gepresenteerd waarin 59 miljoen is opgevoerd voor plannen in de komende vier jaar. Wethouder Oosterwijk heeft commentaar op het beleid van het rijk, maar zet in Ridderkerk zelf de geldkraan open zonder te kunnen overzien wat er nog, door corona, aan onvoorziene uitgaven op hem af gaan komen. Het heeft er veel weg van dat de Eneco miljoenen er doorheen gejast worden.

Overigens betreft het hier plannen waar eerder al, voor de coronacrisis, raadsbesluiten over zijn genomen. Een aantal partijen heeft echter aangegeven om deze besluiten te willen herzien.

Raadsleden Ridderkerk let op uw saeck.

Laat de gemeenteraad ervoor zorgen dat de eindafrekening niet bij de burgers terecht gaat komen.