De week van Arie

20 April 2020, 10:30 uur
Columns
mainImage

In Rotterdam zijn een aantal handhavers, ook wel boa’s genoemd, mishandeld door een groep van twintig mannen en jongeren. Omdat deze groep geen afstand van elkaar hield, wilden de handhavers hen bekeuren. Hierna werd de aanval door deze helden geopend en moesten drie handhavers zich in het ziekenhuis laten behandelen aan hun verwondingen. 

Achteraf kregen de handhavers ook nog een trap na van burgemeester Aboutaleb, ook voorzitter van de Veiligheidsraad Rotterdam-Rijnmond, die aangaf dat de handhavers zich hadden moeten terugtrekken, omdat de handhavers ongewapend zijn. Is het een idee om de boa’s de Spotify app te laten downloaden en daar één nummer op te laten zetten die zij kunnen afspelen bij calamiteiten, die van de Deurzakkers “Doe een stapje naar voren en een stapje terug”?

Afgelopen zaterdag las ik een bericht dat de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, in WNL op zaterdag op NPO1 had aangegeven dat het voor de jongeren met de dag moeilijker wordt om zich aan de regels te houden. Dat deze jongeren nu al vijf weken thuis moeten blijven. Dit is voor de komende weken niet houdbaar, vindt Bruls. Dat pleit ervoor om voor de jongeren wel de eerste stapjes te laten doen.

De dag ervoor las ik in een bericht over de ramadan, welke aanstaande donderdag begint, dat Islamitische jongeren, na de iftar, graag sociale contacten opzoeken en dit, in verband met de beperking door het corona virus, nu wordt afgeraden door instanties en moskeeën. Toeval bestaat niet.

Het thuiswerken gaat overigens prima heb ik begrepen. In de Ridderkerkse milieustraat staan lange wachtrijen. Kennelijk is het thuiswerken voor de baas omgezet in thuis de schuur, rommelkamer en zolder opruimen. Het is ook te merken bij de ondergrondse afvalcontainers. Het wemelt er ook van de vuilniszakken, dozen en huisraad die daar gedumpt worden. De afvalaso’s nemen de opmerking van wethouder Japenga dat we in een gewenjaar zitten wel heel letterlijk. Wen er maar aan.

En zo kom ik weer in de Ridderkerkse politiek terecht. In een aantal gemeenten is men overgegaan op videovergaderen, dan zou je denken dat Ridderkerk hierin mee gaat. De technische mogelijkheden zijn ervoor aanwezig en er spelen voldoende onderwerpen binnen de gemeente Ridderkerk die behandeld moeten en kunnen worden.

In het presidium, bestaande uit fractievoorzitters van alle politieke partijen, de voorzitters van de commissies en de burgemeester, is besloten om hiertoe niet over te gaan en tot 1 juni niet te vergaderen. De taken van het presidium zijn voornamelijk procedureel van aard of hebben betrekking op organisatie en werkwijze van de raad. Dit betekent dat het presidium niet kan overgaan tot besluitvorming. Alleen de gemeenteraad kan dit, maar die heeft zich hierover niet kunnen uitspreken.

Nog vreemder wordt het wanneer je op social media leest dat diverse Ridderkerkse politieke partijen te kennen geven wel de vergaderingen te willen hervatten. Alleen SGP, EvR, ChristenUnie, GroenLinks en D66 hebben zich hierover nog niet uitgesproken. Wanneer je het aantal zetels hierop los zou laten, is er een ruime raadsmeerderheid die wilt vergaderen.

Dit alles overziende moet ik toch denken aan de opmerking van burgemeester Attema die in een tv-interview met RTV Ridderkerk aangaf een digibeet te zijn. Het kan niet zijn dat alleen hierdoor geen vergaderingen plaatsvinden. Dan moet er, tot de tijd dat fysiek vergaderen weer mogelijk is, en indien mogelijk, maar een plaatsvervangend voorzitter aangewezen worden.

Ondanks dat er geen besluitvorming door de gemeenteraad kan plaatsvinden, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de huren van gemeentelijke buitensportaccommodaties over de periode 16 maart t/m 31 mei 2020 kwijt te schelden. Dat is mooi nieuws voor de betrokken sportverenigingen. B&W pronkt hiermee wel met andermans veren, want dit is een voorstel van de heren Rijsdijk (PvdA) en Piena (VVD). Ere wie ere toekomt.

Maar hoe is het met de ondersteuning van de andere verenigingen binnen Ridderkerk die ook door een gebrek aan inkomsten financieel in zwaar weer zitten? Zo las ik dat het gemeentebestuur heeft ingestemd met het voorlopig ontwerp voor de reconstructie van de IJsselmondse knoop.

Blijft de vraag of het college van B&W nog meer besluiten heeft genomen en heeft doorgevoerd en de gemeenteraad hier, vermoedelijk, pas achteraf over is geïnformeerd of nog moet worden geïnformeerd, met als gevolg dat deze besluiten niet meer kunnen worden teruggedraaid. Wellicht dat hierover via een verzoek Wet Openbaar Bestuur helderheid kan worden verschaft.

Om deze redenen zou het goed zijn dat de raads- en commissievergaderingen, via video, worden hervat.

Zodat democratisch tot besluitvorming kan worden overgegaan en de gemeenteraad zijn taken weer kan oppakken; het stellen van kaders en het controleren van het werk van burgemeester en wethouders, zoals dit in een democratie gebruikelijk is.