De Godwin: kwaadaardige interpretatie van onze geschiedenis

4 August 2023, 09:07 uur
Columns
mainImage

De verkiezingen komen er aan en bij de komende strijd om de gunst van de kiezers zullen conflicten, verdachtmakingen en beledigingen elkaar gaan opvolgen. We leven in een gepolariseerde samenleving; ik laat mezelf ook niet onbetuigd.  

Verkiezingsstrijd

Een strijd die oneerlijk uitgevochten zal worden, want het linker politieke spectrum heeft het grootste deel van de media kwispelstaartend aan haar voeten liggen. In een column van Han van der Horst op JOOP las ik, dat criticasters van Timmermans “fascistoïde geteisem“ worden genoemd (N.B. van belastinggeld).

De toon is dus gezet en de linkse messen worden geslepen. Kritiek op hun levensvisie is dom, onmenselijk, onderbuikgevoel en vooral ook extreem rechts (lees fascistisch). Rationele argumenten om de grenzen open te laten, crimineel tuig niet aan te pakken en onze soevereiniteit naar ondemocratisch Europa over te hevelen zullen niet gegeven worden, eenvoudig omdat ze er mijnsinziens niet zijn.

Deportatie

Tijdens de verkiezingsstrijd van 2002 werd ik als betrekkelijk onschuldige geschiedenisdocent voor het eerst met bovenstaande verschijnsel geconfronteerd. Historici zijn gewend dat hun werk c.q. opvattingen falsifieerbaar moeten zijn, dus de rauwe politieke werkelijkheid overviel me. Plots bleek ik islamofoob, racistisch en xenofoob te zijn, mijn lange probleemloze carrière op een “zwarte school” ten spijt.  

Dat ging overigens na de verkiezingen gewoon door. Toen we, eenmaal aan het bewind, de dreigende gettovorming in onze stad wilden voorkomen door invoering van de Rotterdamwet* werd me door een mevrouw van GroenLinks toegebeten, dat in onze stad al eerder mensen gedeporteerd waren. Eerst begreep ik het niet, maar daarna drong het tot me door, dat ik beschuldigd werd van het herhalen van de Jodenvervolging uit WOII. Je wilt je stad behoeden voor een fout en je wordt beschuldigd van het aanzetten tot gruwelijke vernietiging van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen: schofteriger kan niet.

Godwinnen

De beschuldiging was een smerige Godwin. Een vergelijking met de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen nationaal socialisten het voor het zeggen hadden. Wil je meer wegen aanleggen? De Autobahnen van nazi-Duitsland worden in de strijd geworpen. Uitzetten illegalen en criminelen? Hoppa, de treinen naar Polen vertrekken weer van onze stations. Opvangcentra voor gelukszoekers die overlast geven? De wachttorens van concentratiekampen komen in het linkse vizier.   

Het is niet alleen makkelijk en beledigend, maar het bagatelliseert ook het onvoorstelbare leed tallozen in de Tweede Wereldoorlog aangedaan. 

De meest gezochte en misselijk makende Godwin van de laatste jaren las ik op een Rotterdamse site, waarin mensen die Kaag uit de politiek wilden hebben** met NSB’ers worden vergeleken. Kaag zou de tweede zijn die door fascisten uit de politiek wordt gejaagd na mr. P. Oud burgemeester van Rotterdam als eerste aan het begin van de oorlog. Fortuyn is natuurlijk niet uit de politiek gehaald, scribent zal Volkert v.d. G. wel als een soort verzetsstrijder beschouwen.

Nu is het merkwaardige aan die columnist Han van der Horst (inderdaad, die al eerder geciteerde van JOOP) dat hij bij het scheren een stukje gezichtshaar laat staan (doet het goed bij de linkse vrouwtjes). Nu ken ik een historische persoon, die ook een opvallend stukje gezichtshaar liet staan: waarschijnlijk dus zijn inspiratiebron. Dat zou ook gezagsgetrouwe, radiopraatjes houdende en politieke tegenstanders beledigende Max Blokzijl kunnen zijn natuurlijk (oh, nu godwin ik zelf ook)

Zo makkelijk is het dus. Neem me niet kwalijk 😉

 

* Wet is via Pechtold (D66) door Tweede en Eerste kamer geloodst. Wordt in diverse steden nog steeds gebruikt.

** Iemand bedreigen of thuis opzoeken gaat uiteraard veel te ver.