Code Zwart

6 April 2020, 10:24 uur
Columns
mainImage

Dinsdagavond jl. werden wij, middels een persconferentie, weer bijgepraat door minister-president Mark Rutte en de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De eerder aangekondigde 'intelligente lockdown' tot 6 april, werd verlengd tot 28 april.

Woensdag jl. zat ik te kijken naar de bijpraatsessie voor de fracties in de Tweede Kamer. Voorzitter Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care gaf aan dat code zwart zou worden bereikt indien er meer dan 2400 IC-bedden nodig zijn, verdeeld in 1900 beschikbare bedden voor coronapatiënten en de resterende bedden voor patiënten met andere zware aandoeningen.

De beroepsvereniging van verpleegkundigen, V&VN, geeft eveneens aan dat dit aantal de max is en dat boven de 2400 IC-bedden spelen met vuur is. Dit zou betekenen dat de zorgverleners op de IC goede zorg niet meer kunnen garanderen. 

Dan is het toch schrikken wanneer je, tijdens het debat in de Tweede Kamer over het coronavirus, ChristenUnie-fractievoorzitter Segers in zijn bijdrage hoort zeggen dat het kabinet Rutte weldegelijk de groepsimmuniteit als uitgangspunt heeft, wat Segers op een vraag van Baudet bevestigde.

Heel vreemd wanneer je bedenkt dat er geen vaccins zijn om te testen. En dat is juist de bedoeling bij groepsimmuniteit. Zonder vaccins zullen er onnodig veel doden vallen. De ChristenUnie zit in de coalitie. Het kan dus zijn dat Segers zich versprak, wat zou kunnen betekenen dat wij, niet voor de eerste keer in zijn tijd als minister-president, door Rutte op het verkeerde been worden gezet.

Opvallend is ook dat Rutte zich volledig verschuilt achter de experts van onder andere het RIVM. Ik krijg steeds meer het gevoel dat dit heel bewust gebeurt. Mocht het helemaal fout gaan, dan kan Rutte roepen dat hij vertrouwde op deze experts en dat zij hem verkeerd hebben geïnformeerd.

Ik zit mij dan ook af te vragen waarom het RIVM, van de ene op de andere dag, gestopt is met het bekend maken van alle cijfers m.b.t. slachtoffers van het virus, maar nu alleen nog maar het aantal ziekenhuisopnames per gemeente wordt vermeld. Het uitgangspunt daarbij zijn gemeenten met 100.000 inwoners.

In samenhang met het uitgangspunt van groepsimmuniteit en het beperken van informatie door het RIVM, zie ik het bellen van artsen naar oudere cliënten om aan te geven dat, wanneer zij het coronavirus zouden krijgen, zij dan wellicht niet voor een plaats op de IC in aanmerking komen in een heel ander licht. Ik heb hier een heel naar gevoel bij en vermoed dat één en één twee is. Met andere woorden: de zwakkere in onze samenleving wordt opgeofferd en uit de berichtgeving van de laatste dagen wordt deze gedachte door experts steeds vaker bevestigd.

Tijdens het coronadebat werden een aantal moties ingebracht. Bij de beantwoording hiervan toonde Rutte, vond ik, slappe knieën. Een motie van Wilders over het verbieden van alle kerkelijke bijeenkomsten, werd door Rutte afgeraden en tijdens het stemmen door de coalitiepartijen verworpen. Volgens Rutte kon dit ook niet vanwege artikel 6.1. van de grondwet, de vrijheid van godsdienst. 

Vorige week werd Ridderkerk geconfronteerd met zes coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen die het virus, vermoedelijk, bij een kerkelijke bijeenkomst in de Bethelkerk hebben opgelopen. Inmiddels heeft deze kerk aangegeven haar deuren voor kerkdiensten te sluiten. Elke kerkleider met een beetje gezond verstand zou hier toe over moeten gaan. In deze tijd zijn er vele mogelijkheden om thuis het geloof te belijden, zoals televisie, radio en de digitale mogelijkheden.

Daarnaast heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, voor zover ik nu weet, de mogelijkheid om het verbieden van kerkelijke bijeenkomsten in de Noodverordening Covid-19 op te nemen. Laten wij hopen dat de aangesloten burgemeesters hiervoor open staan.

Ook vreemd is dat er nog altijd vluchten op Schiphol landen, met landgenoten en toeristen uit landen en plaatsen waar het coronavirus huishoudt, en zij zonder controle op besmetting bij aankomst door kunnen reizen naar hun plaats van bestemming. Ook dit wenst Rutte niet aan te pakken, maar verzoekt hij de binnenkomers vriendelijk om in thuis quarantaine te gaan.

Nederlanders wordt aangeraden tijdens de meivakantie en of Pasen, thuis te blijven. Maar Rutte is niet van plan de grenzen met België en Duitsland voor toeristen te sluiten. Hij heeft de toeristen uit deze landen toegesproken en verzocht om vooral thuis te blijven. Dit zal indruk hebben gemaakt.

Duitsers of Belgen die niet weten of zij besmet zijn kunnen zich frank en vrij door Nederland verplaatsen, te idioot voor woorden, en een vrijbrief voor Nederlanders om de beperkingen, zoals blijf thuis en houdt afstand, bij warm weer over de schutting te gooien.

Een keuze die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, of is dit nu juist de bedoeling van Rutte?