Capitulatiemonument

1 June 2020, 10:30 uur
Columns
mainImage

Op 15 mei jl. heeft een aantal inwoners van Ridderkerk een bloemstuk gelegd ter nagedachtenis aan het feit dat het die dag 80 jaar geleden wasdat Generaal Winkelman de capitulatie van Nederland ondertekende. Dat gebeurde in de 1e Christelijke School met de Bijbel aan de Rijksstraatweg 101 in Rijsoord.

Het leggen van het bloemstuk leidde tot een ingezonden brief in het Ridderkerkse huis-aan-huisblad, geschreven door de heer Ad Los, eigenaar van het Museum Johannes Postschool, op wiens grondgebied het Capitulatiemonument staat. 

Voor ik verder ga met de bemerkingen van Dhr Los in de ingezonden brief neem ik jullie mee terug naar 1975. Op 15 mei 1975 bracht de Commissaris van de Koningin Zuid-Holland, mr. M. Vrolijk, een werkbezoek aan Ridderkerk. Tijdens dit werkbezoek werd, in het bijzijn van onder andere de dochter van generaal Winkelman, in een sobere plechtigheid het Capitulatiemonument in Rijsoord onthuld. 

Later in 1975 werd bekend dat het Protestants Christelijke Vormingsinstituut de Poort het Capitulatiemonument had geschonken aan de Gemeente Ridderkerk. Echter verscheen in oktober 1975 een bericht dat het gedenkteken opnieuw in de raad was ingebracht. Het bestuur van de Poort was ondertussen van gedachte veranderd en noemde het minder juist het gedenkteken te laten beheren door een particuliere stichting.

Uit een raadsvoorstel blijkt dat het college niet onverdeeld gelukkig was met de manier waarop het gebeurde, maar stelde de raad toch voor deze onverwachte rekening te honoreren. Het Capitulatiemonument werd aangekocht voor de prijs van 9.522,08 gulden. Hiermee is ook duidelijk dat de Gemeente Ridderkerk eigenaar is van het monument.

En niet dhr. Los zoals hij, kennelijk, heeft aangegeven na afloop van de kranslegging.

Eind vorige eeuw heeft Dhr. Los de grond van de voormalige school Johannes Post gekocht voor driehonderdduizend gulden. Hierbij behoorden ook de op het perceel bevindende opstallen.

Echter, het op het aangekochte perceel bevindende Capitulatiemonument valt niet onder de opstallen. Dit zou wel het geval geweest kunnen zijn indien het een Rijksmonument betreft, zoals het monument aan de Donckselaan. Indien dit monument met de aankoop van het perceel door de Gemeente Ridderkerk is overgedragen aan Dhr. Los, zou hierover een raadsbesluit moeten zijn. Dat is door mij niet aangetroffen.

Om deze redenen vraag ik mij af waarom en wanneer het Capitulatiemonument van een omheining is voorzien, waarmee de openbaarheid van het monument is weggenomen. Behalve op de begraafplaats Rusthof, waar het oorlogsmonument staat, zijn andere monumenten vrij toegankelijk.

Uiteraard begrijp ik dat Dhr. Los zijn grond en eigendommen wilt afbakenen, maar het Capitulatiemonument valt hier niet onder, tenzij er hiervan een raadsbesluit is.

Laat ik terugkeren naar 15 mei, de dag dat een aantal Ridderkerkers besloten om een bloemstuk te leggen bij het Capitulatiemonument, vanwege het feit dat het tachtig jaar geleden was dat generaal Winkelman de capitulatie van Nederland in Rijsoord ondertekende.

Bij deze, korte, plechtigheid waren onder andere aanwezig; twee raadsleden, de voorzitter van het Wijkideeteam Rijsoord (die de krans heeft gelegd), twee vrijwilligers van de lokale omroep en enkele betrokken burgers. Er werd voldaan aan het voorgeschreven afstand houden van elkaar en na twee minuten stilte is men uit elkaar gegaan.

Het verbaasde mij dan ook dat, Dhr. Los, in zijn schrijven, gewag maakt van een illegale bijeenkomst. Daarnaast kan de burgemeester dit niet verbieden. In de noodverordening Covid 2019 van 17 maart 2020 staat vermeld dat samenkomsten met meer dan honderd personen verboden zijn.

Dat de burgemeester de kransleggingceremonie door het Gemini College, de school die het monument heeft geadopteerd, heeft afgeblazen zal te maken hebben met het feit dat de school, vanwege het coronavirus, door de overheid is gesloten.

Mag ik Dhr. Los erop attent maken dat op 8 mei jl. docenten van De Driemaster, de school die het monument aan de Donckselaan hebben geadopteerd, aldaar een bloemstuk hebben gelegd?

Nog vreemder is het dat Dhr. Los met het bloemstuk naar één van de raadsleden is gereden en daar het bloemstuk in de tuin heeft gegooid en het betrokken raadslid vrij onheus heeft bejegend.

Ik vraag mij af waarom Dhr. Los het niet dichter bij huis heeft gezocht om het bloemstuk terug te geven. De voorzitter van het wijkideeteam en het andere raadslid wonen bij hem om de hoek. Had hij daar het lef soms niet voor? 

Daarnaast is het de vraag, met welk recht Dhr. Los het gelegde bloemstuk heeft verwijderd? Het monument is namelijk eigendom van de Gemeente Ridderkerk, zoals uit stukken blijkt. Het handelen van Dhr. Los was hierdoor onrechtmatig, laakbaar en wellicht zelfs strafbaar.

Daarnaast heeft Ad Los zijn collega uit de raad op een zeer grove wijze bejegend, een raadslid onwaardig.

Een raadslid die op deze wijze handelt, rest nog maar één ding… aftreden.