Austauschen (Slot-Klopp)

26 April 2024, 08:44 uur
Columns
mainImage

Heel goed gedaan vorig jaar, dat contract met Arne Slot openbreken. Daarmee werd het niet zozeer moeilijker om hem aan de haak te slaan. Maar wel duurder. En dus betaalt Liverpool Feyenoord a lot of money voor de als zeer succesvol aangeschreven trainer.

Succesvol, dat wil zeggen, in Nederland. Daarbuiten zijn er door de Bergentheimer (opgezocht) nog maar weinig potten gebroken. Zeker, een landstitel en een KNVB-beker op je palmares, niks mis mee. En soms aardig, niet zelden zelfs aantrekkelijk, gevoetbald in de Europese competities, ook hartstikke goed. Maar wanneer het erop aan kwam, liep het fout. A.S. Roma? Maar niet meer over hebben. Dit seizoen van de zes Champions League wedstrijden er vier verloren, ook geen al te beste prestatie. En de manier waarop, ach, ik heb het er al vaker over gehad. Met open ogen in de val gelopen van tactisch slimmere coaches. Jammer maar helaas, zou Sjef van Oekel zeggen. Maar een goede leerschool voor Arne. Vandaar dat Liverpool hem wil inlijven. Twaalf jaar jonger dan hun huidige trainer. Leergierig. En zeer veelbelovend.

De man die volgens menige fan minimaal het niveau heeft van Ernst Happel, Leo Beenhakker, Wim van Hanegem, Ronald Koeman en noem nog maar een paar kanjers op, gaat dus naar Liverpool. De stad van John, Paul, George en Ringo, Cilla Black, The Searchers, Gerry & The Pacemakers en nog een sixties bandje of honderd. Maar meer nog van coaches als Kenny Dalglish, Graeme Souness, Bob Paisley en last but not least Bill Shankly. Dood als een pier, maar in heaven nog steeds dagelijks wakker wordend van het pak slaag dat Ajax zijn club gaf in de mist van 7 december 1966. En dus ook van Jürgen Klopp, de Duitser die lachend Anky van Grunsven imiteert en die zo’n beetje alles won wat er maar te winnen viel in de negen jaar die hij The Reds diende.

De vraag rijst: waar gaat Klopp naar toe? Carlo Ancelotti opvolgen bij Real Madrid? Erik ten Hag laten zien hoe het moet bij Manchester United? Bayern München? Zijn banking account nog verder spekken in de zandbak? Nee, Klopp gaat naar… Feyenoord. Austauschen heet zoiets auf Deutsch: gewoon ruilen.

Slot naar de Mersey, Klopp naar de Maas. Wat een stunt zou dat zijn. Ik heb al een idee hoe hij in Rotterdam wordt opgewacht. Natuurlijk door Het Legioen, de meest fantastische supporters ter wereld. Uiteraard door Dennis te Kloese die in vlekkeloos Duits vertelt hoe blij we met hem zijn. Maar vooral door Lee Towers. Die schijnt zich te hebben verdiept in de song die ze bij Liverpool al een kleine eeuw voorafgaand aan elke wedstrijd in het stadion draaien. De naam ervan ben ik even kwijt, maar u komt er vast wel op.

Anyway: Arne, veel succes, je bent het nog niet, maar je gaat het zeker worden: Een Hele Grote.