Actie-reactie?

25 October 2018, 13:08 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast. Opzij, opzij, opzij, want wij zijn haast te laat, wij hebben maar een paar minuten tijd.

Wie kent deze openingszinnen niet van het nummer “Opzij” van Herman van Veen? Het nummer bestaat al even, maar de tekst blijkt nog actueel. We hebben immers allemaal steeds meer haast. Maar een paar minuten tijd. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Alle ballen hoog zien te houden. Vaak niet meer de tijd nemen om, voor we wat gaan roepen, eens te kijken of de feiten kloppen. We hebben geen tijd, dus als er wat geroepen wordt reageren we meteen. Actie-reactie toch?

Laatst kwam ik op social media weer een mooi voorbeeld tegen. Een journalist zette er een oude post neer. Het ging om zijn oma die beroofd was en de beelden waren erbij geplaatst. Echter ging het om een bericht van ruim drie jaar geleden. Hij blies hem alleen weer even nieuw leven in. Bewust!

Bijna was ik er ook ingetrapt. Vluchtig kijk ik meestal de internet media door en als je kunt helpen om daders op te sporen….waarom niet? Gelukkig viel me op dat de eerste datum een oude was. Toch was ik even nieuwsgierig geworden. Er waren zoveel reacties onder geplaatst. Je wil niet weten wat voor reacties. De journalist zette keurig onder elke reactie dat het ging om een oud bericht, dat het soms wel eens handig is om kritisch te blijven kijken. Ai, een heleboel mensen voelden zich in de maling genomen en vonden het nodig om dit in bijzondere bewoordingen te uiten.

Gezien alle reacties zou je bijna denken dat de journalist dit echt niet had mogen doen. Beetje de wereld op zijn kop toch? Volgens mij ben en blijf jezelf altijd verantwoordelijk om wel of niet ergens op te reageren. Je wordt toch niet gedwongen? Of is het tegenwoordig zo dat er verwacht wordt dat je sowieso reageert? Je niet meer de tijd neemt om zelf na te denken en je dus een snelle reactie geeft? Want dan heb je in ieder geval laten zien dat je gereageerd hebt…..Zou misschien door al die haast, die we hebben, we denken zo vermoeiend vinden? Dat het gemakkelijker is om maar even te oordelen en te reageren.

Zelf ben ik ook wel eens in die val getrapt om een bericht niet goed te lezen en heb toen een oud bericht doorgestuurd. Een beetje dom van mij. Inmiddels probeer ik, ondanks die haast in het leven, toch beter te kijken en even na te denken.

Voorgenomen heb ik mij, mede daarom ook, om niet altijd te reageren op social media. Ik gun me niet altijd de tijd om feiten eerst eens te checken. Maar ja, wat ik nu weer bij mezelf ontdekte vond ik ook wel apart. Ik was in gesprek met iemand die een gebeurtenis op facebook had gezet en ik verschuldigde me voor het feit dat ik geen reactie neer had gezet…..eigenlijk ook weer de wereld op zijn kop. De gulden middenweg moet ik duidelijk nog gaan vinden. Maar wel gebaseerd op feiten.

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk