Zondag zijn ook in Ridderkerk de burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord.
Dat gebeurde bij het monument op begraafplaats Rusthof. De jaarlijkse herdenking was ook voor de militairen die omkwamen bij vredesoperaties.
Zondag 4 mei was er eerst een stille tocht vanaf het gemeentehuis naar de begraafplaats. Onderweg legde burgemeester Marco Oosterwijk met kinderburgemeester Lucas Rijsdijk een bloemstuk bij de boom ter herinnering aan de vermoorde Joodse familie Den Hartog.
De stille tocht liep ook langs het Witte Anjer Perk dat eerder deze maand onthuld werd. De anjers staan symbool voor de erkenning en waardering voor veteranen. Aangekomen bij begraafplaats Rusthof gaf burgemeester Oosterwijk een toespraak en droeg een leerling van de Rehobothschool een gedicht voor.
De burgemeester benadrukte in zijn toespraak dat vrijheid actieve betrokkenheid vraagt: “Woorden kunnen maken en breken. Het lijkt wel of woorden in 2025 meer en meer voor verwijdering en tegenstelling zorgen. Laat dat vanavond in Ridderkerk anders zijn. Dat onze woorden verbinden, ons dichterbij elkaar brengen. Herdenken en eren is geen passieve aangelegenheid. Het vraagt actieve betrokkenheid. Het vraagt moed om niet toe te geven aan de schijnbare logica van angst. Het bedoelt alert te zijn als de maatschappelijke weersomstandigheden guur en kil worden. Het vraagt moed om op te staan en niet te blijven zitten als zwaar bevochten vrijheid in het geding komt.”
Door: Gemeente Ridderkerk