Jubileum-Vierdaagse: bijna 4.000 wandelaars in Ridderkerk

25 May 2023, 11:39 uur
mainImage
Gemeente Ridderkerk
Voor de (jonge) deelnemers aan de Vierdaagse was er een bellenblaas-surprise.

De Avond4daagse bracht het recordaantal van bijna vierduizend deelnemers (van wie zo'n tweeduizend betalend) op de been. Maandagavond gingen ze van start voor de jubileumeditie: het evenement bestaat 75 jaar.
 
Vanwege het feest waren alle wandelaars uitgenodigd om op de laatste wandelavond – vandaag dus – verkleed aan de start voor de laatste vijf kilometer te verschijnen.
 
De wandelaars werden maandag in het Reyerpark uitgezwaaid door burgemeester Marco Oosterwijk en kinderburgemeester Meike Oosterwijk. Beiden liepen ook mee. Voor de 'grote' burgemeester was het zijn eerste publieke optreden na zijn installatie op 15 mei. Hij vroeg applaus voor alle vrijwilligers. Kinderburgemeester Meike riep de kinderen op mee te doen aan het vakantie-evenement 3x2, dat nog wel wat aanmeldingen kan gebruiken.
 
De vierdaagse wordt sinds 2010 georganiseerd door een werkgroep van Stichting Evenementen Ridderkerk. De eerste Vierdaagsen werden vanaf 1948 georganiseerd door Wandelkring Rotterdam en Omgeving (WKRO).
De eerste door Ridderkerkers georganiseerde vierdaagse werd gehouden in juni 1953. Een voor die tijd recordaantal wandelaars deed mee: 535. Aan de laatste wandelavond werd meegewerkt door Jaap van der Graaf, die met zijn geluidswagen voor vrolijke muziek zorgde. Muziekvereniging Excelsior uit Bolnes bezorgde de wandelaars een muzikale ontvangst bij de kantine van Boele in Bolnes.
 
De 75-jarige geschiedenis van de Avond4daagse wordt belicht in de tentoonstelling ‘Voetsporen van de Avond4daagse’, van 7 juni tot en met 22 juli te zien in de Oudheidkamer. Verhalen in beeld en geluid en allerlei tastbare herinneringen ontrafelen de historie van dit mooie wandelevenement.


Door: Gemeente Ridderkerk