Jongerenkoor One Voice: Meer dan alleen een koor

14 September 2023, 11:29 uur
mainImage
Gemeente Ridderkerk
Jongerenkoor One Voice tijdens een repetitie op vrijdagavond.

Niet alleen zingen, maar ook dansen en toneelspelen: de leden van jongerenkoor One Voice in Ridderkerk maken gebruik van elkaars talenten om bij hun eigen concerten iets moois neer te zetten.
 
‘Allesbehalve saai’, zo noemen voorzitter Willeke van Dijk - ’t Jong (29) en secretaris Rianne Gelderblom (34) hun koor. De 23 leden van One Voice, allemaal in de leeftijd van 15 tot en met 40 jaar, repeteren iedere vrijdagavond aan Stadhouderslaan 29.
 
Twee keer per jaar geven ze een concert, waarvan jaarlijks een paas- of kerstconcert. Tijdens deze concerten vertellen de leden niet alleen een verhaal door hun stem te gebruiken, maar ook door te dansen en acteren. Rianne: “Het is super als je dat naast zingen ook wil doen, maar niets is verplicht.”
 
Naast de eigen concerten zingt One Voice regelmatig in kerken, maar ook bij bijvoorbeeld woonzorglocaties of in gevangenissen. Willeke: “Optreden in een gevangenis is heel bijzonder. Voor de ene gevangene is het puur een uurtje uit de cel, de ander is oprecht dankbaar dat we de moeite nemen dit voor hen te doen.”
 
Creatief
Het koor komt voort uit het samengaan van Interkerkelijke Jeugd Evangelisatie (IJE), Inside Out én Revival en bestaat nu vijftig jaar. Willeke is er al vijftien jaar onderdeel van. “Ik zing al mijn hele leven, dus voor mij was het vanzelfsprekend dat ik vanaf mijn vijftiende gelijk bij het koor ging.”
 
Toen Rianne in Ridderkerk kwam wonen, was ze benieuwd wat er allemaal te doen is in haar nieuwe woonplaats. Ze kwam One Voice tegen op Google en deed mee aan een project, waarbij ze kon kijken of het koor iets voor haar is. “Ik bleef hangen en ben nu al acht jaar lid.”
 
Creatief, dat krijgen de leden vaak te horen als anderen hun koor omschrijven. “Onze dirigent komt bij meerdere koren. We vinden het zelf ook, maar het is toch leuk om van hem te horen dat wij verre van saai zijn”, zegt Willeke. Rianne: “Iedereen zit wel in een commissie, we kunnen allemaal wel ergens onze creativiteit in kwijt.”
 
Huwelijken
Christelijk, dat is het koor ook. Rianne legt uit: “Het is geen vereiste dat je christelijk bent, maar je zingt niet snel christelijke nummers als je niet gelooft.” Willeke reageert: “Sommigen van ons zijn nog zoekende in het geloof en kunnen er met andere koorleden over praten. We delen lief en leed met elkaar en gaan ook ieder jaar samen een weekend weg.”
 
Rianne en Willeke zijn trots op de huwelijken die in de loop der jaren binnen het koor zijn ontstaan. Willeke: “Onze pianist bijvoorbeeld, hij heeft zijn vrouw hier ontmoet. In de jaren tachtig is ook een vriendengroep ontstaan, zij zien elkaar nog steeds.”
 
Informatie
Kijk op jongerenkooronevoice.nl voor meer informatie. 
 


Door: Gemeente Ridderkerk