Bij het Lancaster-monument aan de Rijksstraatweg werd donderdag 26 juni het neerstorten van de Lancaster-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Met toespraken en kransleggingen stonden Ridderkerkers stil bij de crash uit 1943.
Burgemeester Marco Oosterwijk legde samen met kinderburgemeester Lucas Rijsdijk een krans bij het monument. Dat deed ook Elsa van Gelderen, vertegenwoordiger van The Royal British Legion. Leerlingen van basisschool De Piramide plaatsten allemaal een bloem bij het monument. De school heeft het monument in 2005 geadopteerd. Muziekvereniging Harpe Davids verzorgde de muziek.
Jan-Paul Apon, voorzitter van het Ridderkerks Veteranencomité, kinderburgemeester Lucas Rijsdijk en Elsavan Gelderen spraken de aanwezigen toe. Net als burgemeester Marco Oosterwijk: “Gelukkig is er toen fel gestreden om onze vrijheid terug te krijgen, zodat wij nu in een vrij land leven. In het vliegtuig zaten vijf Engelse en twee Canadese jonge mannen. Zes mannen gaven hun leven, niet eens voor hun eigen land. Dat moeten we nooit vergeten, maar moeten we ieder jaar weer herdenken. Ze verdienen het dat wij hun namen blijven noemen. Dankbaarheid kent geen tijd of einde.”
Neergeschoten
Aan de Rijksstraatweg stortte op 29 juni 1943 een Britse Lancaster-bommenwerper neer. Het vliegtuig was op weg naar Engeland en werd door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten. Zes bemanningsleden kwamen om. Eén bemanningslid overleefde de crash. In 2002 is het Lancaster-monument geplaatst. Op het monument staan de namen van de omgekomen bemanningsleden.
Door: Gemeente Ridderkerk