Herdenking 85 jaar capitulatie in Rijsoord

1 May 2025, 09:32 uur
mainImage
Archieffoto Stichting Oud Ridderkerk
Het betreden van de school in Rijsoord in de ochtend van 15 mei 1940, voor ondertekening van de capitulatie. De man die salueert is generaal Winkelman.   

Donderdag 15 mei houdt Gemeente Ridderkerk een capitulatieherdenking. Op die dag is het 85 jaar geleden dat Nederland haar vrijheid in 1940 verloor.
 
De herdenking vindt plaats bij het oude schoolgebouw aan Rijksstraatweg 101 in Rijsoord. Op deze plek werd op 15 mei 1940 de capitulatie van Nederland aan Duitsland ondertekend door generaal Winkelman.
 
Het programma van de herdenking:
13.00 uur: opening door Jan-Paul Apon (generaal-majoor en voorzitter veteranencomité);
13.05 uur: toespraken burgemeester Marco Oosterwijk en kinderburgemeester Lucas Rijsdijk;
13.20 uur: leerlingen Gemini College lezen gedichten voor;
13.25 uur: presentatie en overhandiging boek ‘Tien dagen in Rijsoord’;
13.30 uur: trompetsignaal, één minuut stilte en Wilhelmus;
13.35 uur: kranslegging door burgemeester en kinderburgemeester;
13.45 tot 14.30 uur: nazit met hapje en drankje in naastgelegen Opstandingskerk.
 
Een bijzonder moment tijdens de herdenking is de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘Tien dagen in Rijsoord’ aan kinderburgemeester Lucas Rijsdijk. Schrijvers Hans Onderwater, Nico van den Berg en Gert van ’t Zelfde schreven, in opdracht van de gemeente, voor leerlingen van groep acht een boekje over de meidagen van 1940 en de capitulatie.
 
Burgemeester Oosterwijk: “We willen niet alleen maar stilstaan en herdenken, maar ook de verhalen van 85 jaar geleden doorgeven. We zijn ontzettend blij met het werk van Hans, Nico en Gert. Het is een flinke klus geweest, maar het resultaat is heel waardevol! Met het boek kunnen we onze jeugd het belangrijke verhaal over de capitulatie en de oorlog blijven vertellen.”
 
Bijzondere locatie
Sinds 1 december 2023 is de gemeente eigenaar van het voormalig schoolgebouw aan de Rijksstraatweg. De school is een belangrijk historisch gebouw voor Nederland. Op 24 augustus 2021 werd de school een gemeentelijk monument, wat betekent dat het beschermd is tegen sloop. De gemeente wil ervoor zorgen dat deze historische plek bewaard blijft en als herinneringslocatie toegankelijk is voor het publiek.
 
Samen met een extern bureau onderzoeken we nu hoe het verhaal over de capitulatie het beste verteld kan worden. Hoe verloor Nederland in 1940 haar vrijheid? Wat speelde er in de jaren, maanden en dagen voor Nederland zich moest overgeven aan de Duitse bezetter? Door erover te blijven praten, kunnen we vandaag de dag nog steeds leren van die gebeurtenissen.
 



Door: Gemeente Ridderkerk