Aan de rand van Rijsoord, midden in de polder, staat Korenmolen de Kersenboom, in de volksmond De Rijsoordse Molen. De molen kijkt uit over groene weilanden, smalle sloten en rivier De Waal.
De Rijsoordse Molen werd gebouwd in 1822. Jarenlang draaiden de wieken en werd graan gemalen tot meel. Rond 1960 werd de molen minder vaak gebruikt. Ze was in slechte staat en mocht zelfs gesloopt worden.
Een aantal Rijsoordenaren wilden dat niet laten gebeuren. In 1988 richtten zij Stichting De Rijsoordse Molen op. “Zij wilden de molen een toekomst geven en het vak van molenaar bewaren”, vertelt leerling-molenaar Evert Bunt (63). De stichting werd eigenaar van de molen en verplaatste haar in 1991 van de Waaldijk naar de Waalweg. Op deze plek is meer wind. In 1993 werd de molen opgeknapt en kon zij weer gebruikt worden.
Vanaf die tijd draaien de wieken zeker één keer per week. Drie molenaars en één leerling-molenaar zorgen daarvoor. “Elke week malen we 240 kilo graan, onder meer voor een Ridderkerkse bakker. In onze molenwinkel kunnen mensen elke zaterdag meel kopen. Ook verkopen we pannenkoeken-, cake- en broodmix en lokale producten zoals jam, honing en mosterd.”
Grote machine
“Het malen levert geen winst op, maar het werk is bijzonder en leuk. Als je in de molen staat, ben je eigenlijk in een grote machine. Je ziet tandwielen bewegen en hoort de steen het graan malen. De techniek is tweehonderd jaar oud, maar is best moeilijk. Ik werk als griffier bij een gemeenteraad en wist niks van techniek. Om molenaar te worden, moet je op een andere manier denken. Dat is een mooie uitdaging.”
De molen heeft veel onderhoud nodig. Vier jaar geleden kreeg de buitenmuur nieuwe voegen. Twee jaar geleden kwamen er nieuwe wieken. En vorig jaar werd kalk in de muren gespoten om vocht buiten te houden. “De molen heeft veel last van vocht. De muur is dun. Ook dit jaar werken we aan dat probleem. Het hout hebben we vervangen en de molen krijgt regelmatig een nieuwe laag verf.”
De stichting krijgt geld van sponsors: bedrijven, de provincie, de gemeente en inwoners. Daarmee kunnen ze het onderhoud betalen en de molen laten bestaan. De Rijsoordse Molen is belangrijk voor Rijsoord. Het is een historisch gebouw met een sociale functie. “Ik ben een echte Rijsoordenaar en ik vind dat de molen een soort buurthuis is. Mensen komen er samen voor een praatje.”
Rondleiding
Wie de molen van binnen wil zien, is elke zaterdag welkom. Tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 10 mei geven vrijwilligers en molenaars rondleidingen. De molenwinkel is open.
Interesse om vrijwilliger te worden? Meld u aan in de molen of door te mailen naar [email protected].
Door: Gemeente Ridderkerk