Kent u het mooie natuurgebied De Nes al? Het ligt ten zuiden van de Pruimendijk en was een agrarisch perceel. In 2020 is het opnieuw ingericht om de natuur er alle ruimte te geven.
Het gebied is inmiddels een ‘hotspot aan biodiversiteit’ geworden. Er zijn veel verschillende soorten te vinden. De streepzaad, knoopkruid, koekoeksbloemen en wilgenroosjes komen er tot aan uw heupen. Die bloemenzee trekt vanzelf de aandacht van bestuivende insecten. Verschillende soorten bijen, dansvliegen en hommels suizen druk door de gewassen. Libellen rusten er op het riet en de opkomende wilgentakken.
Er zijn in De Nes ook zeldzame soorten te vinden. De beemdkroon, een plant met lilakleurige bloemen, komt van oorsprong in Nederland voor op vochtige bodems. Doordat zuurdere, voedingsrijke bodems steeds meer voorkomen, staat de beemdkroon op een rode lijst met kwetsbare, zeldzame soorten. Maar de bloem komt wel verspreid over De Nes voor. En dat is dubbel goed nieuws, want de beemdkroon is ook gastheer voor bijvoorbeeld de zeldzame knautiabij. Dat is een bijensoort die ook op de rode lijst staat.
Trots
De Nes ligt tussen de Waal en de A16, aangrenzend aan de Neshoeve. Het is ingezaaid met graskruiden die hier van nature voorkomen. Het gebied heeft ook een kikkerpoel, meidoornstruiken en er staan wilgen. Mensen kunnen er alleen over het kronkelende grindpad wandelen en uitrusten bij een picknicktafel.
De Nes heeft zich mooi ontwikkeld en daar zijn we als gemeente trots op. Om de natuur zo veel mogelijk haar gang te laten gaan, wordt dit gebied ecologisch gemaaid: we maaien één keer per jaar en laten altijd vijftien tot twintig procent van de begroeiing staan. Zo hebben dieren en planten de kans zich te ontwikkelen. Ook de paddenpoel gaan we op een specifieke manier beheren. Zo houden padden en kikkers bij het maaien hun schuilplaatsen en kunnen zij zich rustig blijven voortplanten.
Het oorspronkelijke idee was om grazers in het gebied te plaatsen. Dat hebben we losgelaten omdat dat de mooie ecologische ontwikkeling te erg zou verstoren.
Meer informatie
Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met stadsecoloog Tjeu Exters via (0180) 451 554 of
Door: Gemeente Ridderkerk