Een fijne logeerplek of tweede thuis

23 May 2024, 11:21 uur
mainImage
Gemeente Ridderkerk
Marian Rink met een van haar pleegkinderen.

Rust en stabiliteit: dat heeft ieder kind nodig. Toch zijn er ook in Ridderkerk kinderen die dat thuis niet hebben. Pleegouders zoals Marieke Jansen* (56) en Marian Rink (55) bieden zulke kinderen een fijn en warm thuis.
 
In vakanties en zo nu en dan in het weekend is de zevenjarige Sandra* bij haar ‘pleegtante’ Marieke. Ze knutselen, koken, lezen en gaan samen de natuur in. “Ze komt nu al ruim drie jaar bij me over de vloer. Zo hebben haar ouders in vakanties en soms in het weekend wat meer lucht,” vertelt deeltijdpleegouder Marieke.
 
Deeltijd
De Ridderkerkse raakte met pleegouderschap bekend toen haar kennissen een pleegdochter kregen. Marieke: “Zij vond het leuk om weleens bij mij te logeren. Toen kwam ik erachter dat je als alleenstaande ook pleegouder kan zijn en het ook in deeltijd kan.” Toen het logeren van het pleegmeisje over ging, nam Marieke contact op met jeugdhulporganisatie Timon om deeltijdpleegouder te worden. “Na het eerste contact gingen we onderzoeken of ik geschikt ben, keken we naar alle mogelijkheden en volgde ik een training.”
 
Marieke was bijvoorbeeld benieuwd of ze als alleenstaande wel pleegouder kon worden. Ook werkt ze fulltime. “Het is gelukkig ook prima als je bijvoorbeeld maar één dagdeel in de week kan, of bijvoorbeeld alleen in schoolvakanties.”
 
De deeltijdpleegouder raadt mensen die geïnteresseerd zijn in het pleegouderschap aan in contact te komen met pleegouders. Ze noemt dat er voor mensen van verschillende leeftijden en in verschillende gezinssamenstellingen mogelijkheden zijn voor (deeltijd)pleegzorg. “Tijdens ontmoetingen met andere pleegouders kom ik allerlei mensen tegen. Zoals een stel van rond de 25 dat zelf een baby heeft en een pleegkind een logeerplek biedt. Of een ouder stel waarvan de kinderen uit huis zijn. Die ouders hebben nog voldoende energie voor een pleegkind.”
 
Met het bieden van een logeerplek, wil Marieke aan Sandra een stukje hoop voor de toekomst geven. “Pleegkinderen hebben er zelf niet om gevraagd om niet permanent thuis te kunnen wonen.”
De Ridderkerkse Marian Rink is al 24 jaar voltijdpleegmoeder bij Enver. Naast twee biologische kinderen heeft ze samen met haar partner vier pleegkinderen een langdurige plek geboden waar ze veilig konden opgroeien. Nu wonen nog twee pleegkinderen thuis. “We hebben naast de vaste pleegkinderen ook plek geboden aan tienermoeders met hun baby en heel wat crisisplaatsen geboden aan kinderen.”
 
Rijke ervaring
Wat Marian zo mooi vindt aan pleegzorg? “De diversiteit aan kinderen en hun ouders. We deden altijd erg ons best om het kind met de ouders te ontvangen en ze een plekje in ons leven te geven. Als je ziet dat ouders er na een tijd oké mee zijn dat hun kind ergens anders opgroeit, heb je zowel ouders als kind een kans gegeven zich te ontwikkelen. Samen met de ouders zorgen we voor het kind. We geven ze het recht om te zijn wie ze zijn, met hun afkomst, ervaringen en onze inbreng.”
 
Een rijke ervaring, zo noemt ze het pleegouderschap. “Nergens anders heb ik zo veel geleerd, meegemaakt en mij zo ver ontwikkeld.” Marian benadrukt dat voor iedereen een vorm van pleegzorg mogelijk is. “Er wordt door de pleegzorgorganisatie genoeg aandacht besteed aan je mogelijkheden en wensen en je krijgt goede begeleiding. Daarnaast zijn er contactgroepen voor pleegouders”, vertelt Marian.
 
Ze raadt iedereen aan: “Als je meer wilt weten over pleegzorg, neem dan contact op met een organisatie die bij je past. Veel kinderen wachten al jaren op een goede plek. Hoe mooi zou het zijn als die wachtlijst minder lang wordt?”
 
*Niet hun echte namen.
 
Kijk op timon.nl/pleegzorg of enver-pleegzorg.nl voor meer informatie.
 

 
 


Door: Gemeente Ridderkerk