Bomen in Ridderkerk gecontroleerd op veiligheid

25 May 2023, 11:44 uur
mainImage
Gemeente Ridderkerk
Langs de Bilderdijklaan moet een valse acacia (rechts) vervangen worden.

Dit jaar zijn de bomen waarvan de gemeente eigenaar is weer gecontroleerd. Als eigenaar en beheerder zijn wij wettelijk verplicht regelmatig te controleren of onze bomen nog veilig zijn.
 
Het merendeel van de bomen blijkt veilig. Sommige hebben wel een verhoogd risico, die worden gesnoeid. Er worden vooral grof, dood hout en overbelaste takken verwijderd.
 
Verschillende bomen moeten gerooid worden. Dit is jammer, maar noodzakelijk. Vaak zijn dit zieke bomen die een gevaar zijn voor de woon- en leefomgeving. Dit risico kan en wil de gemeente niet lopen.
 
De bomen staan verspreid door de gemeente. Zoals afgesproken in ons groenbeleid worden de gerooide bomen gecompenseerd door het planten van nieuwe bomen. Omdat er onder of boven de grond soms te weinig groeiruimte is, kan dit niet altijd op dezelfde plek. Dan planten wij bomen aan in de directe omgeving of ergens anders in de gemeente. Voor een deel van deze bomen is de locatie nog niet bekend.
 
De kapwerkzaamheden worden in de zomer en het najaar uitgevoerd. De nieuwe bomen worden tussen november en maart, het plantseizoen, aangeplant door een aannemer. Die voert veiligheidswerkzaamheden en reguliere snoeiwerkzaamheden uit. Er wordt een hoogwerker gebruikt. Daarom worden er soms tijdelijk straten afgezet.
 
Op ridderkerk.nl/bomen-kap-herplant vindt u een overzicht van de te kappen en herplanten bomen. Vragen stellen over de werkzaamheden kan bij Klaas Lugies via (0180) 451 234.
 


 


Door: Gemeente Ridderkerk