Ridderkerks Dagblad | Wow, wat een opkomst bij dierproevenprotest

Wow, wat een opkomst bij dierproevenprotest

img
img

Grote opkomst in het centrum waar zaterdagmiddag door Animal Rights een protestmars was georganiseerd tegen dierenproeven. Nederland maakt zich daar nog steeds schuldig aan, nota bene in ogenschijnlijk beschaafde instituten als het Erasmus MC in Rotterdam, het Nederlands Herseninstituut en het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk. Naar men zegt zien de proefdieren (apen, konijnen, ratten en muizen) nooit daglicht en moeten ze beestachtige proeven ondergaan. Af en toe komen er via klokkenluiders afschuwelijke filmpjes boven water.

‘’Wow, wat een opkomst’’, twitterde Ruud van der Velden, fractieleider van de Partij voor de Dieren in Rotterdam, die deze proeven volkomen nutteloos vindt.

Het aantal proeven met apen zal overigens in de komende jaren worden teruggeschroefd. Minister Ingrid van Engelshoven (Wetenschap) heeft met het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk afgesproken dat het aantal proeven in 2025 met 40 procent is teruggebracht.

Bite Back, The Save Movement, Earthlings, Partij voor de Dieren Rotterdam, Anonymous for the Voiceless, Nederlandse Vereniging voor Veganisme en Een DIER Een VRIEND, die de actie van Animal Rights ondersteunden, vinden dat veel te lang duren. Er wordt – ondanks gevraagde transparantie en redelijk zware voorschriften – altijd nog geheimzinnig gedaan over het aantal dierproeven per jaar. Vijf jaar geleden stond de teller op 621.000 dierproeven. In 2016 waren het er 715.000. Daar was de Kamer toen zo over geschokt dat er een forse reductie werd aangekondigd. Maar solide duidelijkheid is er niet. De Universiteit in Maastricht stopte in die periode met dierenproeven na bedreigingen. Daar ging het om dieproeven met labradors.