Vrijwilligers voor de happy few, de SP walgt ervan

5 December 2019, 16:19 uur
Algemeen
mainImage
V.l.n.r.: Van Zevenbergen, Kasmi, Smet, Meeuwissen en Van Wifferen

door Jan D. Swart

De vrijwilligerswerving voor het Eurovisie Songfestival komend jaar in Rotterdam werd vanmorgen tijdens de vergadering van de gemeenteraad door fractievoorzitter Aart van Zevenbergen van de SP gekwalificeerd als ‘’uitbuiting, verdringing, normvervaging en moreel verval.’’ Hij had het gevoel alsof Rotterdam terug was in de jaren dertig toen het land diep zuchtte onder een crisis. Hij liet horen hoe triest die zucht klonk.

Vlak voor hem zat Jimmy Smet van GroenLinks en meteen gingen er twee vingers in diens oren, want Smet raakt z’n hele leven al opgewonden van deze internationale zangwedstrijd en zei later zelfs dat hij gastvrij vrijwilligers in huis zou gaan nemen om maar aan te geven hoe blij mensen kunnen worden van zo’n feestje. ‘’Geen festival zonder vrijwilligers’’, zong hij, terwijl hij zich half omdraaide. 

Ook Ingrid van Wifferen van D66 wilde geen kwaad horen van het geluk dat de stad dankzij Duncan uit Hellevoetsluis ten deel was gevallen. Ze is moeder van een groot gezin, en ook zij had nog een bed over en ook zij had dat – zo te horen – vanzelfsprekend beschikbaar gesteld aan een vrijwilliger, die deze wonderlijke vrouwenhappening in mei 2020 voor geen goud wilde missen.

‘’Die vrijwilligers zijn echt blij, meneer Van Zevenbergen’’, zei Songfestival-wethouder Kasmi. ‘’Ze krijgen catering, ze krijgen een training waar ze hun hele verdere leven plezier aan zullen beleven, ze doen een ongekende ervaring op en breiden hun netwerk uit. Sterker nog: ze houden er vrienden aan over.’’

Kasmi keek Van Zevenbergen aan alsof hij wilde zeggen: de SP kan toch ook nog wel een paar extra vrienden gebruiken. Maar Van Zevenbergen was niet van zijn stuk te brengen. ‘’Er is niet eens aan de toepassing van een vrijwilligersvergoeding gedacht’’, riep hij.

‘’Krijgen ze bij de marathon in Rotterdam ook niet’’, wist Kasmi en telde hardop hoeveel vrijwilligers er voor die organisatie wel niet nodig waren: 1800.

 ‘’Ook commercieel’’, beet de SP terug, die de oproep voor vrijwilligers pas had kunnen billijken wanneer het een evenement geweest zou zijn voor een goed doel. Maar nu ging het om geld en op het gezicht van Van Zevenbergen was de grootte af te lezen: ‘’niet zo’n beetje ook.’’

‘’Ik zie het als een baan en bij een baan hoort een salaris. Nogmaals: moreel verval.’’

Tickets

De organisatie van het Eurovisie Songfestival heeft trouwens besloten de prijzen van de tickets op naam uit te geven. Dat voorkomt gewoeker in het zwarte circuit. Bovendien heeft men ook een schijnconstructie bedacht om te kunnen aantonen dat de hele happening ook voor de gewone man bereikbaar is. Het goedkoopste kaartje kost € 18,50. Het AD beschrijft die prijs het leukst in relatie tot de plek: beperkt zicht bij een repetitie. Vanmorgen bleek Aart van Zevenbergen dat nog niet te hebben gelezen.

PVV-raadslid Maurice Meeuwissen wel. Die voelde zich gepiepeld, omdat hij in september als allereerste al een vergeefse oproep had gedaan om de happening niet uitsluitend toegankelijk te maken voor de happy few. Dat werd toen door de gemeenteraad weggestemd. ‘’En nu gaat Kasmi met mijn voorstel alsnog goede sier maken’’, appte hij nijdig.