Verdubbeling oplichting Rotterdamse ouderen

30 June 2020, 17:17 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

Na een campagne om ouderen tegen misdadigers met babbeltrucs te beschermen wordt het tijd dat er een campagne komt die ouderen beschermt tegen gehaaide criminelen die misbruik maken van de onervarenheid van oudere internetgebruikers. Dat verzoek heeft 50Plus Rotterdam gedropt bij zorgwethouder Sven de Langen met verwijzing naar dramatische cijfers van de Fraudehelpdesk. Er blijkt sprake van een verdubbeling van het aantal oudere mensen, dat wordt opgelicht.

‘’De maatregelen in de corona crisis hebben tot effect gehad dat veel ouderen sinds maart thuis zitten. Om toch contact te onderhouden met de kinderen, vrienden en bekenden zijn op grote schaal internetmogelijkheden ingezet. Uit recent onderzoek van de ANBO blijkt dat de helft van de respondenten zegt meer te zijn gaan beeldbellen, 20 procent gebruikt sociale media meer en 9 van de 10 ouderen zijn dagelijks internet gaan gebruiken. Op zichzelf is dit een positieve ontwikkeling voor de ouderen die voormalig digischuw waren’’, zegt Ellen Verkoelen, ‘’Maar al dat bellen heeft ook een keerzijde.’’

Deze week werd bekend gemaakt dat de Fraudehelpdesk in de eerste vier maanden van 2020 zo'n 3.500 meldingen ontving. In heel 2019 waren dat er maar 2.663. Terwijl in 2019 nog maar 12 procent van de melders boven de 65 jaar was, gaat het in 2020 om 25 procent: een ruime verdubbeling van het aantal mensen dat wordt opgelicht. De oplichting vindt plaats via WhatsApp fraude waarbij de criminelen zich voordoen als dienaren in geldnood. Maar ook door phishingmails waarbij via WhatsApp een aanmaning van de Belastingdienst wordt verstuurd in de hoop dat het slachtoffer bijt. 

‘’We kunnen onze oudere Rotterdammers die al zoveel leed te verwerken hebben gekregen niet nog verder aan hun lot overlaten’’, vindt Verkoelen, die om een campagne vraagt.